25 Септември, 2017 13:59 3 570 31

Турция удря по петрола на кюрдите

  • кюрдистан-
  • петрол-
  • референдум-
  • ирак-
  • турция-
  • независимост-
  • ердоган

Турция е твърдо против референдума за независимост на кюрдите

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм не изключва възможността страната му да прекрати транзита на петрол от Иракски Кюрдистан, съобщи телевизия NTV.

Причина за заплахата от страна на Турция е провеждащия се референдум за независимост на областта, срещу който се обявиха турските власти и международната общност.

„Когато става дума за национална сигурност, икономически загуби от 300-500 милиона долара не са проблем. Икономически силна страна като Турция не може да пренебрегне сигурността си“, заяви турският премиер.

Турското външно министерство обяви, че ще предприеме „всички мерки“, ако вотът за независимост на Иракски Кюрдистан застраши по някакъв начин сигурността на страната.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара разглежда референдума за независимост на Иракски Кюрдистан като незаконен и посочи, че той ще има икономически и военно последици в региона. Държавният глава също намекна за спиране на кранчето на петрола за кюрдите, за които той е основен икономически доход.

Турската дипломация не признава референдума. Тя предупреди, че могат да бъдат създадени предпоставки за радикализъм и терористични удари. Преди дни турските въоръжени сили струпаха войска близо до граничния пункт с Ирак.

По-рано днес автономният регион Иракски Кюрдистан затвори границите си, докато тече гласуването. Право на глас имат пет милиона и половина души, които вече се отправиха към избирателните секции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    18 17 Отговор
    Иран,Ирак,Сирия и Турция спират взаимотношенията с кюрдите от северен Ирак , на Барзани му е ясно какво ще се случи и си предприе тази стъпка , пък има пълна подкрепа гласна от евреите и задкулисно от сащ . С такава блокада без военен конфликт кюрдите да издържат най-много година , ако ги подпукат Турция и Иран цялата история ще приключи за няма и месец макар ,че района като релеф не е благоприятен да се водят бойни действия по земя . Мусул и най вече Керкук са населени предимно с тюркмени ,хипотетично пък те ще искат да се присъединят към Турция.Интересно на какво се крепи Барзани , какво са му обещали евреите и сащ за да предприеме всичко това ?

    Коментиран от #10

  • 2 Хасан

    21 16 Отговор
    Евреите нищо не му обещаха..те искат просто да има хаос...хаос който да въвлече и Турция,и Иран,Ирак...

    Коментиран от #4

  • 3 Анонимен

    21 14 Отговор
    Турция си оправи бакиите и тръгна иракските да оправя. Ако не бяха се сдушили с Путин, сега щяха да слушкат американците и да гледат като бито куче.
  • 4 Осман

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    В годините Барзани с кого ли не се "залюби",за да го свикне този референдум точно сега , когато в Сирия е мазало бъди сигурен , че са му направили такова предложение на , което не може да откаже . Според мен и той не знае как ще приключи всичко .
  • 5 ЦРУ

    26 9 Отговор
    Спокойно бе османчета и хасанчета,когато Великите сили искат да има Кюрдистан,Ще има Кюрдистан!И ерджоланчо, иран или някое друго мекере не могат да спрат процесите!

    Коментиран от #26

  • 6 ЦРУ

    18 12 Отговор
    Ще видим дали 500милиона долара не са проблем за Турция!Петролът на Кюрдистан има от къде да мине,та затварянето на турската и иранската граници са плод на безсилие!Ако влязат навътре ги чака Голям шут!

    Коментиран от #8

  • 7 Димитри

    7 14 Отговор
    Кажи сега селянин откъде ще мине кюрдският петрол който по принцип не е кюрдски но карай и кой ще го купи без разрешението на Ирак

    Коментиран от #11

  • 8 Осман

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Да по-въздух ще се движи те за това толкова се натискат евреите и сащ да я раздробят и Сирия
  • 9 Димитри

    3 11 Отговор
    Разберете го вече минаха времената за отделяне от др. държави всеки да си седи спокойно където живее и да работи
  • 10 сербез путин

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Дали нещо не са му подшушнали и Руснаците ? Те се домогват до сирииския нефт ,защо да не прилапат и кюрдсия?

    Коментиран от #12

  • 11 Девон

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Димитри":

    Нефта на ниска цена минава от всякъде!!! От къде минаваше нефта на ДАЕШ? Една част през Турция към Европа другата част през Сирия към Русия за Китай!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Хасан

    9 11 Отговор

    До коментар #10 от "сербез путин":

    Повето кладенци в Кюрфистан отдавна са изкупени от Роснефт...затова Сащ е против..воюваха ,похарчиха пари в Ирак ама руснаците вземаха кладенците
  • 13 Габон

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Девон":

    Девончо, ама ти си бил хептен бос по география. Щом пишеш, значи имаш интернет. Абе отвори една карта на региона, не е много трудно да намериш такава в интернет пространството. Напъни се малко и ако се получи има вероятност да разбереш каква глупост изтърси - От Сирия през Русия в Китай. Успя да ме разсмива, въпреки че хич не ми е до смях!!
  • 14 и те така

    14 6 Отговор
    В момента кюрдите в Турция са в същото положение както българите са били в Османската империя- поддискани, продавани и избивани от турците. Ако референдума в Ирак по някакъв начин мине в близките години в Турция ще настане ад.

    Коментиран от #15, #16, #17, #20

  • 15 Руди

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "и те така":

    Ако е така защо има още българи ?
  • 16 Така ли

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "и те така":

    Че ти ходил ли си там? Що не отидеш и видиш и след това да говориш?
  • 17 Gost

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "и те така":

    Не се притеснявай за Турция.Нали има демократция в Европа един референдум в югоисточна България и готово.
  • 18 Medvedev

    3 2 Отговор
    до девон ти картата погледнали северен ирак е заобиколен от всички страни през коя държава ще прекара тръбите няма излаз на море

    Коментиран от #19

  • 19 блядове

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Medvedev":

    а ДАЕШ имаше ли излаз? Ти погледна ли картата? През кое море по-точно идилците изнасяха?
    Убеден съм, че няма никакъв шанс да вденеш какво е имал в превид Девон

    Коментиран от #29

  • 20 Хасан

    7 13 Отговор

    До коментар #14 от "и те така":

    Българина си живееше много добре..недей бърка художественуте произведения с историческите факти...500 години нямаше войни,нямаше глад..

    Коментиран от #22, #27

  • 21 Dmytrı

    4 9 Отговор
    Кажете само през коя държава ще прекарат тръбите искам да кажете името на държавата

    Коментиран от #24

  • 22 Иван

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Голяма глупост каза.Не само българите,но и всички народи подтискани от фесовете са се борили и са успели да се отърват от тези тъпи гниди смучещи кръвта им столетия наред. Останали са само кюрдите,но явно и те са на път да се отърват от турското робство.
    Ако беше много хубаво никой нямаше да бяга.

    Коментиран от #23

  • 23 Хасан

    7 12 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Ами бачкаш в България 40 години и взимаш пенсия 200 лв,бачкаш в Турция 25 и взимаш пенсия 800 лв

    Коментиран от #25

  • 24 Аз пък

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Dmytrı":

    искам да ни кажеш през коя държава минаваха тръбите на идил?
  • 25 Иван

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Бачкай си в Турция тогава.Вземай цялата рода и заминавай.Ще обявим този ден за национален празник и второ освобождение от турско робство.
  • 26 КЕМАЛ

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    ЦРУ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ,ВЕЛИКИТЕ СИЛИ КАЗАХА ЩЕ ПОБЕДИМ ТУРЦИТЕ ,ОБАЧЕ СЕДНАХА НА КЕМАЛ АТАТЮР Х.Я!ТАКА ЧЕ НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ ТУРЦИТЕ

    Коментиран от #28

  • 27 Goast

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Хасане,то и в затвора няма глад и война.
    Защо не поживееш малко там. Пробвай в турски затвор.Чул съм,че е много яко.
    Когато говориш за ''исторически факти'' използвай поне правилното глаголно време,защото се излагаш.
  • 28 CIA

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "КЕМАЛ":

    Англичаните си избраха грешни съюзници тогава.Сега кюрдите няма да ви помагат както едно време а напротив.
    Не подценявай нашите възможности.
    Садам го направи а беше с по голяма армия от турската.....
  • 29 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "блядове":

    Пишман географе , ДАЕШ изнасяха(подаряваха) петрола на Турция, и срещу това получаваха оръжие и снабдяване, И ТО ТОГАВА КОГАТО ТУРЦИЯ БЕ НА СТРАНАТА НА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАХА ДА СВАЛЯТ АСАД, В САМОТО НАЧАЛО НА КОНФЛИКТА. Ползата на Турция щеше да е голяма, като първата страна, в която щяха да преминават нефта и газа от тази част на света.И евентуално някое петролно парче от Сирия, и защо не и от Ирак. А Турция умее да се пазари- вЕрвайте ми. След свалянето на руският самолет , Руската авиация , разбомби конвоите и спря достъпа на краден петрол за Турция, както и операциите на турската армия на сирийска територия , да държи кюрдите по далеч от своите граници.Ситуацията стана още по-напечена с желанието на САЩ да направят автономия на своите помагачи(пушечно месо)- кюрдите. И ЕРдоган обърна плочата.И да се случи кюрдска автономия , в Ирак най-вероятно, тя ще бъде изолирана и притискана , от всички съседни държави,общо около 200 000 000 население. И няма да им помогне дори разрешението да се издържат с трафик на хора и наркотици- подобно на Косово.

    Коментиран от #30

  • 30 политика

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И Израел е заобиколен от милиони врагове,но още си съществува.
    Решат ли САЩ да направят държава там ще направят.Видяхме какво стана в Косово,Украйна,Крим и т.н.
    Решат ли великите сили да направят нещо обикновено се случва.
    Турция и Иран много вирнаха носове и ще им сложат един балансьор да не се ежат много.
  • 31 БАЛКАНСКИ

    2 0 Отговор
    Много са зле горките, не може да сущесвува и 6 месеца в това положение. Турция, Иран Ирак и Сирия са в комбина срещу тези нещастници. Просто нямат шанс както преди и сега. А там дето има келепир, проблемът ще продължи. Арабин и евреин ? Няма как да ги допуснат евреите там. С една дума всичките на около са против кюрдите, и няма как да съществуват. Изключено.
Новини по държави: