680 2

Референдум по словенски: Искате ли ЖП линия?

Зелена светлина за мащабен проект

Денис Джамбазов

Най-големият инвестиционен проект на словенското правителство получи зелена светлина на референдум, показват предварителните резултати от допитването, съобщи „Ройтерс“.

Проектът за построяване на железопътна линия за един милиард евро до основното словенско адриатическо пристанище бе подкрепен от 53.5 процента от гласувалите срещу 46.5 процента против при участие на 20.5 процента от избирателите, съобщи Държавната избирателна комисия след преброяване на 99.7 процента от бюлетините.

Коалиционното правителство заяви, че 27-километровата ЖП линия между Копер и град Дивача е необходима за ускоряване на товарния трафик към словенското пристанище и за подобряване на неговата конкурентноспособност.

Правителството получи 44.3 милиона евро финансиране от ЕС за подготовка на линията, а съседна Унгария заяви, че е готова да инвестира около 200 милиона евро, тъй като разчита на Копер за голяма част от товарите си.

Мащабният инфраструктурен проект срещна и негативна реакция в Словения. Тезите против бяха подкрепени с аргумента, че ЖП линията е прекалено скъпо удоволствие.

Словения


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хитро и справедливо
  Отговор
  1 21:24  26.09.17
  Хм, не вярвам да е истина, обаче ако е вярно - поздравления за невероятният жест на Правитеството да уважи волята на НАРОДА и да избага от отговорност при евентуален крах на проекта! Сигурен съм, че ако нашите цигани бъдат впрегнати да гласуват, може и ние да прокопаем метро до Луната, както и македонците!
 • Гост
  Отговор
  2 10:06  28.09.17
  Ще струва 1 милиард евро! ЕС отпуснали 44 млн, т.е. 4,4%. Едно нищо! 200 млн. ЩЕ отпусне /евентуално/ Унгария, което е около 20%.! Останалите 75,6% или 75,6 млн. евро ще струва на Словения! А какво ще им донесе?!

Напиши коментар:


Публикувай