711 5

Порошенко подписа образователния закон

Той заяви, че Украйна ще спазва правата на малцинствените групи

Росен Стойчев

Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието в страната, съобщи ТАСС.

Той подчерта, че законът "повишава ролята на държавния украински език в образователния процес" и осигурява равни възможности за всички, защото гарантира на всеки випускник високо ниво на владеене на езика, необходим за успешна кариера в Украйна.

Няколко страни се противопоставиха на закона. Те смятат, че той застрашава представителите на техните малцинства в страната. Такива страни са Румъния, Молдова и Русия.

Порошенко подчерта, че неговото правителство ще продължава да спазва правата националните малцинства в страната. Той определи Украйна като пример за съседните страни.

Върховната Рада прие закона за образованието на 5-ти септември. Според него обучението в средните училища ще става изключително на украински.

Украйна


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 12:38  26.09.17
  Един асимилативен закон!!! Подкопаващ европейските цености за свобола на словото и родният език!!! Срам и позор!!!
 • Барчо
  Отговор
  2 12:54  26.09.17
  Ето затова винаги съм казвал, че Потрошенко ще направи от Украйна по-малки държавици. Украйна ще стане град държава. На един бандит и да му се даде да управлява държава, той ще си остане бандит, но с държава. Е. Докато не я съсипе и не го окачат на въжето.
 • падналия ангел
  Отговор
  3 15:37  26.09.17
  Унгарците скочиха, румънците отмениха посещение, само при нас НПО тролчетата обясняват, че всичко е наред.
 • Sergiy
  Отговор
  4 09:13  27.09.17
  Публикувано във факти.бг: путьо бешена на "посещения" при орбан, сега орбанчо вече отработва $ от путьо ;)) Глупости пълни. Това че трололове на путьо не четоха Закона, за който толково много приказват-е ясно. Тука важно са тях да вдигат шум от нищо-това е ФАКТ. Той (Закон по никакъв начин не засяга желания на малцинства да учат на свой език, своя култура и т.н., дори подпомага) Основно какво гони този Закон, да се изкоренява по -бързо всичко московитско-ТОВА Е ФАКТ. Само че подлози на путьо без значения каде са в "иерархия", трябва да вдигат шум и правят проблема, там кадето я няма. Нищо ново на сцена, само исполнители се променят, тяхни офшорни сметки се попълват здраво (говорим за по-високи в иерархия) и те викат по-здраво разбирасе, а пак по-низките в иерархия, ами те както винаги си "бачкат" 24/7 за дървени рубли, коитов края на "работно" време, бързо-бързо сменят на $ или Евро, а след това продолжават да плюват на същтите $ и Евро, смешна работа ;))))
 • Укро Жидо Масонски Рептил Сарафски
  Отговор
  5 04:41  28.09.17
  Добре бе, да ходят да говорят на украински зад граница да видим откъде ще им намерят украинец, дето да не се срамува да им превежда! Не бе, нека си говорят украински - хвала им на самочувствието. Те и африканските племена си имат цъкащи диалекти ама цивилизованият свят го показва като доказателство за теорията на Дарвин! Дерзайте укропчета , Серги ще се пени, но не се чудете, защо стоите гладни и жадни - важното е да знаете укропски и в никакъв случай не говорете на руски! Не бъдете предатели - бъдете горди укропи и показвайте невежество!!!

Напиши коментар:


Публикувай