698 4

САЩ подслушват 100 000 чужденци

Програмата е по спорен закон

Росен Стойчев

Агенцията за национална сигурност на САЩ извършва наблюдение над 100 000 чуждестранни граждани извън страната, съобщи Си Ен Ен.

Информацията е от източници в агенцията. Подслушването се извършват въз основа на Закона за прослушванията в интерес на външното разузнаване. Спорният закон може да изтече пред декември, ако не бъде подновен от Конгреса.

Законът е спорен, защото понякога се събират данни и от американски граждани. Според него американското разузнаване може да шпионира отделни граждани извън пределите на САЩ, ако смята, че информацията ще подпомогне борбата с тероризма и престъпността.

През пролетта от АНС обявиха, че ще прекратят една от програмите по FISA. През юни обаче директорът на националното разузнаване Дейниъл Коутс и директорът на АНС адмирал Майкъл Роджърс заявиха, че действията на т,нар. Секция 702 трябва да продължат безсрочно.

Те обявиха, че законът е позволил на разузнаването да получи важни данни. В това число влизат и твърдения за руската намеса в американските избори през миналата година.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Коня Лавров
  Отговор
  1 12:08  27.09.17
  "Разузнават ни и през хладилниците вече"
 • ха ха ха
  Отговор
  2 12:22  27.09.17
  Освен да слухтят, нещо друго могат ли да правят краварите? Оказаха се редки интриганти, мастъри на лаладжийството :D ... гола вода и кал в ушите!
 • невярващ
  Отговор
  3 12:53  27.09.17
  Янките много скромни. Да не са изпуснали някоя друга 0?
 • Патриот
  Отговор
  4 20:47  28.09.17
  Това е свободата, правото на личен живот, демокрацията. А знаете ли, че има закон според който при СЪМНЕНИЯ за терористична дейност у американските служби българските граждани напълно законно могат да бъдат задържани. Просто за съмнения. При условие, че навън е пълно с типове с присъди, които не се броят на пръстите на еднаат ръка.

Напиши коментар:


Публикувай