27 Септември, 2017 18:20 930 0

Шойбле заменя финансите с Бундестага

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • бундестаг-
  • ангела меркел-
  • волфганг шойбле

Волфганг Шойбле ще се оттегли от поста министър на финансите и ще поеме председателството на парламента

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле се очаква да се оттегли от поста си и да поеме председателството на Бундестага, предаде ARD.

Канцлерът Ангела Меркел се готви за тежки коалиционни преговори за създаване на ново правителство след изборите в неделя, 24 септември.

Ще предложа Волфганг Шойбле за председател на Бундестага. Радваме се, че той вече заяви, че ще се кандидатира за поста, посочи председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер, цитиран от в. "Ханделсблат".
Предложението трябва да бъде направено официално на 17 октомври.

Кандидатурата на Шойбле е подкрепена и от лидера на Свободната демократическа партия (СДП) Кристиан Линднер.

75-годишният Шойбле е финансов министър от 2009 г. и е известен като най-опитния, а също и най-популярния министър на Меркел. Като председател на Бундестага той няма да може да участва в коалиционните преговори.

След влизането на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в парламента обаче се засилиха призивите той да бъде назначен за председател на законодателния орган или да заеме втория най-висок държавен пост в Германия заради дългогодишния му парламентарен опит и силния му авторитет.

Промяната носи и решаващо преимущество за канцлера - ключовото финансово министерство в бъдещото правителство остава свободно и ще може да бъде дадено на евентуален коалиционен партньор, отбелязват медиите във Федералната република.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: