848 6

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Това показват окончателните резултати от референдума

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

На референдума за независимост на Иракски Кюрдистан в понеделник с "да" са гласували 92,73 процента от избирателите, предадоха световните агенции, като се позоваха на официалните данни, разпространени от избирателната комисия.

От 3 305 925 гласоподаватели само 7,27 процента са се обявили против идеята за независимост на Иракски Кюрдистан, допълни избирателната комисия.

Избирателната активност е била 72,16 на сто.

Референдумът по инициатива на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе остро разкритикуван от Багдад и от съседните на Ирак страни. Барзани каза, че ако победи "да"-то на референдума, то няма да последва незабавно обявяване на независимостта на Иракски Кюрдистан, а по-скоро ще бъде поставено началото на сериозни дискусии с иракската централна власт по спорните въпроси.

Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обаче постави анулирането на резултатите от референдума като предварително условие на каквито и да било преговори с кюрдския автономен регион в северната част на страната.

Иракските депутати пък призоваха Абади, в качеството му на главнокомандващ на армията, да вземе всички необходими мерки, за да запази единството на Ирак и да защити гражданите. Те поискаха изпращането на сили за сигурност в оспорваните между Багдад и Ербил зони, където също се гласуваше на референдума.

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БрВО
  Отговор
  1 20:39  27.09.17
  Всеки народ иска свободата си!
 • НЕразбирач
  Отговор
  2 22:31  27.09.17
  Прекрояването на световната карта в тази й част ФАКТИЧЕСКИ започна! Ердо е на тръни, защото знае какво ще се наложи да преглътва и да се пазари - лошото за нас в случая е, че сме губещи...земята си! Но ... каквото сме си надробили - и без това като население чезнем безвъзвратно!

  Коментиран от #3, #4

 • Гн Бош ЛАФИ
  Отговор
  3 00:41  28.09.17

  До коментар #2 от "НЕразбирач":

  Дреми ми , на ...... Бирата икартофите ми.
 • Русчуклия
  Отговор
  4 04:12  28.09.17

  До коментар #2 от "НЕразбирач":

  Г-н НеРазБира'чо, Що за паника, що за черногледство? За какви земи говориш, че губим? Освен ако не живееш в Ирак де... Не се притеснявай, няма да изчезнем като население! Да, много от хората ни са в чужбина! Това не ги прави по-малко българи! Повярвай ми, знам го от личен опит! Живял съм и в САЩ, и в Русия, и в Европа, и в Сингапур. Сред нас има много успешни в чужбина българи! И най-стрнното е, че навсякъде в многонационална среда ни възприемат много позитивно, а в своята държавица се плюем като жители на кв. Столипиново (с извинение). Негативното отношение към собствената си държава веднага бие на очи още щом прекрача границата. Това е нещо, което ни вреди и трябва да изкореним в себе си! Трябва преди всичко да разширим кръгозора си! Да се освободим от тесногръдието и предразсъдъците си. Един път бях в Швейцария и бях учуден, че голяма част от населението дори не знае кой е президента на страната. И си помислих: "Господи, колко сме обременени с ненужна политизация!" Та не се притеснявай, няма да изчезнем като нация!

  Коментиран от #6

 • Хасан
  Отговор
  5 16:15  28.09.17
  Ще има нов световен ред и Турция иска свое заслужено място...Все пак 500 години имаше мир и просперитет..хората си живееха мирно и тихо
 • Хасан
  Отговор
  6 16:18  28.09.17

  До коментар #4 от "Русчуклия":

  Каква е разликата между българин който е преуспял и допринесъл за развитието на икономиката и културата на Сащ и българин еничер който е направил кариера в Османската империя????никаква...и двамата са се реализирали не в своя среда...

Напиши коментар:


Публикувай