Last news in Fakti

27 Септември, 2017 18:36 1 272 6

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

  • иракски кюрдистан-
  • референдум-
  • независимост-
  • ирак-
  • масуд барзани-
  • ербил

Това показват окончателните резултати от референдума

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

На референдума за независимост на Иракски Кюрдистан в понеделник с "да" са гласували 92,73 процента от избирателите, предадоха световните агенции, като се позоваха на официалните данни, разпространени от избирателната комисия.

От 3 305 925 гласоподаватели само 7,27 процента са се обявили против идеята за независимост на Иракски Кюрдистан, допълни избирателната комисия.

Избирателната активност е била 72,16 на сто.

Референдумът по инициатива на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе остро разкритикуван от Багдад и от съседните на Ирак страни. Барзани каза, че ако победи "да"-то на референдума, то няма да последва незабавно обявяване на независимостта на Иракски Кюрдистан, а по-скоро ще бъде поставено началото на сериозни дискусии с иракската централна власт по спорните въпроси.

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обаче постави анулирането на резултатите от референдума като предварително условие на каквито и да било преговори с кюрдския автономен регион в северната част на страната.

Иракските депутати пък призоваха Абади, в качеството му на главнокомандващ на армията, да вземе всички необходими мерки, за да запази единството на Ирак и да защити гражданите. Те поискаха изпращането на сили за сигурност в оспорваните между Багдад и Ербил зони, където също се гласуваше на референдума.

93% са гласували "за" независимост на Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БрВО

    6 0 Отговор
    Всеки народ иска свободата си!
  • 2 НЕразбирач

    2 1 Отговор
    Прекрояването на световната карта в тази й част ФАКТИЧЕСКИ започна! Ердо е на тръни, защото знае какво ще се наложи да преглътва и да се пазари - лошото за нас в случая е, че сме губещи...земята си! Но ... каквото сме си надробили - и без това като население чезнем безвъзвратно!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Гн Бош ЛАФИ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "НЕразбирач":

    Дреми ми , на ...... Бирата икартофите ми.
  • 4 Русчуклия

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЕразбирач":

    Г-н НеРазБира'чо,
    Що за паника, що за черногледство? За какви земи говориш, че губим? Освен ако не живееш в Ирак де...
    Не се притеснявай, няма да изчезнем като население! Да, много от хората ни са в чужбина! Това не ги прави по-малко българи! Повярвай ми, знам го от личен опит! Живял съм и в САЩ, и в Русия, и в Европа, и в Сингапур. Сред нас има много успешни в чужбина българи! И най-стрнното е, че навсякъде в многонационална среда ни възприемат много позитивно, а в своята държавица се плюем като жители на кв. Столипиново (с извинение). Негативното отношение към собствената си държава веднага бие на очи още щом прекрача границата. Това е нещо, което ни вреди и трябва да изкореним в себе си! Трябва преди всичко да разширим кръгозора си! Да се освободим от тесногръдието и предразсъдъците си. Един път бях в Швейцария и бях учуден, че голяма част от населението дори не знае кой е президента на страната. И си помислих: "Господи, колко сме обременени с ненужна политизация!"
    Та не се притеснявай, няма да изчезнем като нация!

    Коментиран от #6

  • 5 Хасан

    0 1 Отговор
    Ще има нов световен ред и Турция иска свое заслужено място...Все пак 500 години имаше мир и просперитет..хората си живееха мирно и тихо
  • 6 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русчуклия":

    Каква е разликата между българин който е преуспял и допринесъл за развитието на икономиката и културата на Сащ и българин еничер който е направил кариера в Османската империя????никаква...и двамата са се реализирали не в своя среда...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания