Last news in Fakti

28 Септември, 2017 07:26 2 117 1

Лидерът на Каталуния: Европа не може да пренебрегне референдума за независимост

  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • карлес пучдемон

Пучдемон заяви, че смята да превърне въпроса за независимостта в европейска тема

Лидерът на Каталуния: Европа не може да пренебрегне референдума за независимост - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон обвини Европейския съюз, че е "обърнал гръб" на Каталуния в конфликта й с централното правителство в Мадрид по повод оспорвания референдум за независимост в неделя, предаде Reuters.

"Те са много смели, когато говорят за други държави, където нямат компетенции, но къде са когато ние гражданите се нуждаем от тях?", попита Пучдемон по адрес на представителите на ЕС. "Дали решението на Европа е да обърне гръб на каталунците?".

Пучдемон заяви, че смята да превърне въпроса за независимостта на Каталуния в европейска тема.

"Ако победи отговорът "да", аз ще призова европейската общност да се намеси, защото ние ще имаме право да бъдем чути - нещо, което не се случи до момента, защото Европейската комисия винаги е била глуха за Каталуния", заяви 45-годишният сепаратистки лидер.

Лидерът на Каталуния: Европа не може да пренебрегне референдума за независимост

Нито една държава, във или извън Европейския съюз, не е обявила открита подкрепа за референдума на 1 октомври, който испанското консервативно правителство смята за незаконен, отбелязва АП. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че каталунците ще постъпят глупаво, ако се отцепят от Испания.

"Който не иска да чуе нашия глас, трябва да отиде на политически отоларинголог", заяви Пучдемон, използвайки официалния термин за специалист по уши, нос и гърло.

Пучдемон каза, че ако председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не може да разбере решимостта на Каталуния, "тогава това е защото европейският проект е в лоши ръце".

Испанският Конституционен съд постанови по-рано, че само централните власти могат да свикват подобен референдум и че всички испански граждани трябва да гласуват по въпроси на суверенитета. Затова съдът отмени референдума.

Лидерът на Каталуния: Европа не може да пренебрегне референдума за независимост

Регионалното правителство до момента игнорира решенията на съда и се зарече да проведе гласуването. Представители на изпълнителната и законодателната власт са разследвани, а в Каталуния е засилено полицейското присъствие с наближаването на деня на референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    6 0 Отговор
    Сега ще видим каква е демокрацията в ЕС,когато става дума за реферандума в Ирак всички в Европа са демократи включително и САЩ,а за реферандума на каталонците в Испания става незаконен ,не можели да разберат решимуста на Каталуния ,за решимуста на реферандума в Ирак веднага разбират,къде ви остана демокрацията ,накратко всичко е свързано с интересите ,демокрацияте е един от начините за постигане на целите за подчинимост и зависемост от ЕС и САЩ.
Новини по държави: