901 2

Орязаха парите на непокорен благородник

Белгийското правителство отне 15 на сто от годишната издръжка на принц Лоран

Анатоли Стайков

Белгийското правителство реши да отнеме 15 на сто от годишната издръжка на принц Лоран - брат на крал Филип, съобщиха местни медии.

Мярката се налага заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца.

Решението трябва да бъде утвърдено от парламента и ако влезе в сила, Лоран ще загуби 46 хиляди евро. Наказанието ще бъде еднократно. Принцът получава 308 хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Отбелязва се, че решението е взето след срещи между премиера Шарл Мишел и адвокат на Лоран. Призован да се яви на разговор с правителството, принцът представил болничен лист.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци подкрепят подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран.

Принцът ще бъде наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Лоран не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка.

Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ники
  Отговор
  1 12:17  28.09.17
  Тия държави са с яко сбъркани държавни устройства ... Или Република или Монархия ... не някакви тъпи мелези ... и накрая да има Крал дето да пита парламента за всяка тъпотия ...
 • Кака Гинка
  Отговор
  2 23:54  28.09.17
  Някъде си имат благородници и си ги издържат от държавния бюджет.Ние си нямаме,но управляващите ни разполагат с дъжавния бюджет като с бащиния.Чудя се кое е по-лошо...

Напиши коментар:


Публикувай