29 Септември, 2017 19:13 2 259 6

САЩ изтеглят спешно дипломати от Куба

  • куба-
  • хавана-
  • сащ-
  • посолство-
  • доналд тръмп

Според Вашингтон срещу американското посолство в Хавана са били предприети "специфични атаки"

САЩ изтеглят спешно дипломати от Куба - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от дипломатическия си персонал в Куба да напусне острова заради атаки срещу дипломати и ще отправи предупреждение към американските туристи да не посещават Куба. Това съобщи CNN, като цитира неназовани официални източници във Вашингтон.

Очаква се новото предупреждение за пътуващите до Куба ще бъде оповестено по-късно. В него ще се посочва, че срещу американското посолство в Куба и срещу хотели са били предприети "специфични атаки", довели до здравословни проблеми.

Засега няма данни за пострадали туристи от САЩ.

Според източниците САЩ още не са наредили на кубински дипломати да напуснат Вашингтон, но такава мярка се обмисля. Освен съкращаването на персонала на посолството в Хавана с около 60 на сто, консулската служба ще престане за неопределено време да издава американски визи.

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. Инцидентите са престанали, но са се подновили към края на август.

САЩ изтеглят спешно дипломати от Куба
Снимка: БТА/АР

При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа по-неясна. Агенти на ФБР огледаха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха съмнителни устройства.

Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие. В някои случаи пострадалите чували силните шумове само в отделни помещения или на определени места в помещенията.

Администрацията на Доналд Тръмп не е отправяла обвинения към правителството в Хавана като извършител на атаките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    18 5 Отговор
    Правилно доло мръсните лапи от Куба
  • 2 onq s konq

    5 15 Отговор
    Извън всякакво съмнение е,че това е дългата ръка на КГБ,вкопчена в последното комунистическо управлени на фамилия "Кастро".Верно че подобна външна "помощ" за Куба може да дойде от всеки червен режим по свето,НО САМО РУСИЯ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗВАДИ ПОДОБНИ НОВАТОРСКИ "ТЕХНОЛОГИИ"!
  • 3 Гост

    4 15 Отговор
    Жалко за хубавия остров щеше да бъде рай но комунистите му видяха сметката.
  • 4 Барчо

    11 4 Отговор
    Така е като употребяват некачествена дрога. Ще чуват шумове, вибрации, драйфане, световъртеж. А не летеж.
  • 5 Хохи

    9 3 Отговор
    Смешниците САЩ, пак ли виееее!!!!
  • 6 Космополит

    3 3 Отговор
    Наследниците на нашите бивши членове на БКП потриват ръце от задоволство, заради посегателство върху здравето на хората. Това се казва комунистически морал.