2 Октомври, 2017 07:20 5 069 50

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ)

  • испания-
  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • карлес пучдемон

Каталунското правителство обяви, че 90% от гласовете, подадени на референдума, са "За" независимост

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че повече от 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са "За" независимост, предаде Reuters.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона от тях са гласували "За" независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добавят световните агенции.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните - 0,9 процента.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ)

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от Мадрид.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон. "Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова Брюксел да предприеме бързи действия.

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ)

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ)

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може да се приложи законът за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соросоидите....

    56 18 Отговор
    Я и тия с 90% искали независимост--какво става бе соросоидиии..нали само при Путин имало такива проценти???...нали пеехте че такива проценти били само под дулото на автомата...Соросоидиииии-разберете,че когато народът иска нещо--то става и без автомати...

    Коментиран от #6, #39

  • 2 Браво

    38 14 Отговор
    Всяка форма на диктатура е вредна. Браво на каталунците. За тези случаи трябва да се намери решение на европейско ниво и да се облекчи включването на новите държави в съюза.
  • 3 ДА ЖИВЕЕ КАТАЛУНИЯ

    35 17 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ !!! ВЪН ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ КАТАЛУНИЯ !!!
  • 4 СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ

    33 13 Отговор
    СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ !!! ДОЛУ ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ !!!
  • 5 ДА ЖИВЕЕ КАТАЛУНИЯ

    28 12 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ !!! ЧЕСТИТА НОВА ДЪРЖАВА !!!
  • 6 Azazel

    23 27 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоидите....":

    Абе, я кажи, колко увреден трябва да си, за да забъркаш тези демонични създания - "соросоидите", дори в тема, дето няма абсолютно нищо общо дори на нано ниво...? Ок, разбирам, че руската пропаганда и Пеевските медии са ти втълпили някак, че тези митични същества са виновни за всички злини по света, ама, за да ги набъркваш дори в такава тема - сигурно яко те тресе параноидната шизофрения, а? Хрумва ли ти, че в случая просто става дума за национална идентичност и исторически взаимоотношения, които в този форум едва ли някой истински разбира в дълбочина, че да ги коментира?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 НАТО ВЕЦ

    18 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава
    А, не може. Ти само гледай.
    Публикувано във факти.бг: "Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи"
    Ми то и тук тъй.
  • 8 Соросоидите....

    22 13 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    Говори и пиши с факти бе соросоиден тролей..Ето че ти направих сравнение въз основата на НПО -пропагандата за референдума в Крим--която е смислена и логична..Щом искаш дискусия-бъди така добър да си кажеш тезата и позицията---а не нпо-лозуги...Точно заради това ,сте масово мразени това соросоидите--защото сте като медузи...

    Коментиран от #11

  • 9 Соросоидите....

    31 13 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    П.П...а в Крим не ставаше ли въпрос за национална идентичност и историческа справедливост????? --лицемерието на соросоидите ви е тотално...

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    28 2 Отговор
    По-интересното е, защо мълчат европейските лидери! За нашите не коментирам, защото е ясно - не са се произнесли началниците!
  • 11 Azazel

    21 32 Отговор

    До коментар #8 от "Соросоидите....":

    Доста под нивото ми е да навлизам в спорове с лумпени като теб, но сравнението ти е толкова нелепо, че, ако имаше дори минимална идея колко неадекватно звучи, щеше да се обесиш на първото дърво. Първо, в Крим, с помоща на руска военна сила, се осъществи принудителна смяна на изпълнителните органи на властта и назначените от Русия власти проведоха "референдума". В Каталуния референдумът е организиран и осъществен от напълно демократично избраната местна автономна власт. Второ, Крим бе изваден от състава на една държава и анексиран към друга държава. Каталуния просто иска независимост. Сравнение може да има само с опитите за независимост на Чечения от началото на 90-те, но помним тогава руснаците как реагираха - през 1994 г. не оставиха нито една здрава сграда в Грозни... И, дотук спирам всякакви по-нататъшни спорове с теб, тъй като мантрите ти - "соросоиди" и "нпо-лозунги" говорят за умствено и културно ограничен човек, чиито основни източници на информация са Блиц, ПИК, ТВ Атака и Брадва.бг. Като всеки "соросоид", съм и "толераст", и като цяло съм толерантен към бавноразвиващите се хора като теб, но не ми се сърди, че не искам да загубя и секунда повече от живота си в безсмислени спорове.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Дивуй

    26 14 Отговор

    До коментар #11 от "Azazel":

    Аман от лицемери платени.
  • 13 Мъка

    19 22 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоидите....":

    Ало отворената ватенка, ами дайте независимост на Чечня и кавказ тогава. Хората отдавна искат! Нищо то рано или късно ще се случи!
  • 14 госТ

    17 15 Отговор

    До коментар #11 от "Azazel":

    "В Каталуния референдумът е организиран и осъществен от напълно демократично избраната местна автономна власт" Пробвай пак!

    Затова ли натъпкаха Каталуния с полиция и жандармерия? Затова ли конфискуваха бюлетини, разбиваха секции и изправиха полицията срещу гласуващите? Затова ли не признават резултатите от референдума? Мноооого демократично!!!

    А сравнението изобщо не е нелепо, но е неудобно, защото съпоставката с Крим изобщо не е в полза на НПО-тата. Слугите им трудно спорите и не ви се отдава да убеждавате мислещи хора, способни лесно оборят ви спуснатите свише тези и да направят обективна оценка, нали? То това е и целта на НПО-тата - масово изпростяване, промиване и толериране на обществено неприемливи групи и разбирания за сметка на нормалните.

    П.С.
    Темата е за Каталуния, не е нито за Крим, нито за Чечня или Кавказ. Когато не е удобно винаги е по-лесно да пренасочиш вниманието встрани от темата, нали? Лошото е, че и това не правите като хората! Понякога се чудя с какви очи се редите на гишето.

    Коментиран от #15

  • 15 Мъка

    11 16 Отговор

    До коментар #14 от "госТ":

    Каскетски, Лондон: Гласуването в Каталуния е противоконституционно!!! Скоро и от други страни!!! Пък ти си плямпай тъпотиите!!!

    Коментиран от #25

  • 16 СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ

    14 10 Отговор
    СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ !!! ВЪН ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ !!!
  • 17 СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ

    13 12 Отговор
    СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ !!! ВЪН ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ КАТАЛУНИЯ !!! ДОЛУ ЕВРОГЕЙСКИЯ ФАШИСТКИ СЪЮЗ !!!
  • 18 ДОЛУ ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ

    12 13 Отговор
    ДОЛУ ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ !!! ДОЛУ ФАШИСТКИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ !!!

    Коментиран от #22

  • 19 СВОБАДА ЗА НАРОДИТЕ

    9 12 Отговор
    ДОЛУ ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ !!! ДОЛУ ФАШИСТКИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ !!! СВОБОДА ЗА НАРОДИТЕ !!!
  • 20 ДО ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ

    9 11 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ !!! ИСПАНИЯ ТЪМНИЦА НА НАРОДИТЕ !!!
  • 21 Левски

    2 18 Отговор
    Скоро и в Кърджали
  • 22 Azazel

    8 10 Отговор

    До коментар #18 от "ДОЛУ ИСПАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ":

    Ти някакъв бъгнат бот ли си, или само се опитваш да оставиш хората с такова впечатление?
  • 23 Надежда Михайлов

    12 6 Отговор
    Каталонците тепърва ще сърбат попарата, надробена от собствените им ляво- толерасти ! Ляво- толерастията е беда, зло, трябва да бъде изкоренена ! За съжаление Европа е заразена. Брюксел- тежко поразен .
  • 24 оожж

    9 6 Отговор
    простотия , хората премахват границите тия си създават нови , планетата е една и няма нужда от граници и разделения
  • 25 госТ

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мъка":

    Измъчен, откога колониален Лондон е символ на свобода, демокрация и независимост? Значи за теб мнението му има повече тежест от това на 90% от местното, милионно население? Естествено е да са против - кой от главните играчи в установена игра има полза от нов играч и нови правила? Точно заради Лондон и тези "другите" България е на тия демократични висоти в момента!

    Коментиран от #27

  • 26 Вечния кмет

    6 10 Отговор
    ВЪН ОКУПАТОРИТЕ ОТ КАТАЛУНИЯ! СПАНЦИ ТАТАРИ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Зузу

    12 9 Отговор
    Защо сте слепи?
    Кой има полза от разделянето на големи държави на малки и все по-малки територийки?
    Подсказвам: спомнете си бившите държави Югославия, , Либия, Ирак, недоубитата Сирия. Кой ръси бомбите в центъра на Европа? КОЙ?!

    Коментиран от #30, #37

  • 29 Атанасов

    4 12 Отговор
    Независимост за Бургаска област!!!

    Коментиран от #47

  • 30 Azazel

    10 15 Отговор

    До коментар #28 от "Зузу":

    Много сте ми смешни зомбитата на руската пропаганда. Преди да чуете официалната версия на Кремъл, изпадате в някакви несвързани противоречия дори помежду си... Сега, част от вас смятат, че отделянето на Каталуния, е нещо добро и демократично, защото го свързват с Крим, но други, дето още не са си прочели домашното и не правят тази връзка, смятате, че е нещо лошо и щом е лошо, съзирате в него коварната ръка на САЩ. Само, че нито има нещо общо с Крим, нито със САЩ. Това е вътрешен проблем на Каталуния, който е свързан с национална идентичност и историческите им взаимоотношения с испанската монархия, който ние няма как да разберем, без да сме родени и отраснали там. И, за да допълня по отношение на обичайния заподозрян злодей САЩ - те първи, още преди самия референдум, остро се изказаха ПРОТИВ него и го нарекоха НЕЗАКОНЕН (разбирай - няма да признаят евентуалната независима държава Каталуния), както и не признаха референдума за Кюрдистан. Всъщност, каквито и глупости да ти е втълпила руската пропаганда, САЩ имат интерес от силна и обединена Европа, тъй като тя им е основен търговски партньор и съюзник. Интерес от слаба и разединена Европа обаче има Русия, която, с ненавист гледа как бивши нейни сателити, се вливат в редиците на враговете ѝ - НАТО и ЕС, така че тук пропагандата ѝ е малко в стил - крадецът вика "дръжте крадеца". Е, пред лумпени като теб това явно минава, ама всички с IQ над 60 не се връзват.
  • 31 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    ако тва са резултатите значи референдума не е успял????кво обясняват че бил успял.гласували са реално за 2млн избирателя другите 3 или не са гласували или са гласували с не.негласуването при референдум се тетира като отрицателен вот!
  • 32 ГОЙКО МИТИЧ

    4 11 Отговор
    НЕ , НЕ СТЕ ИЗВОЮВАЛИ НИЩО И НЯМА ДА Я ИМА ДЪРЖАВАТА ... КАКАФОНИЯ ... ТОВА ВИ ГО КАЗА - КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД НА ИСПАНИЯ ... А , ТОЗИ ПУЧ ДЕМОН , ДЕТО ПРАВИ ПУЧОВЕ , ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПАНДИЗА ...В ПИКАСЕНТ ...
  • 33 iiiii ba ti imeto

    1 4 Отговор
    Пучдемон??? Пуч - демон??? Да не би да е СОВЕТСКИЙ ГРАЖДАНИН? Иначе интересна предица с буква К: Крим, Кавказ, Каталуня, Кюрдистан... Ами с К е и Кърджали...И КВО и КОЙ?? Бре, че символни знаци са се проточили... Кат саполи...
  • 34 Denis

    9 7 Отговор
    Защо подкрепяте Каталуния за независимост?!
    Вие се побъркахте, мислите ли за последствията?
    Утре Кърджали може да обяви също независимост, убеден съм че ще има 95% ще гласуват "ЗА".
  • 35 Рахои

    0 5 Отговор
    Всичките са за Затваряне Малоумници
  • 36 Варна

    7 12 Отговор
    И тук големите градове трябва да направят същото за да не може София да харчи парите им за собственият си двор. Ей там да си гледат Винету и да си го избират, колкото пъти искат!
    -Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе и Търново спокойно могат да поискат отделяне от София понеже тя им връща не повече от 10% от събраните приходи!
    Така, че Да го д.ха и София!

    Коментиран от #38

  • 37 Ха-ха-ха

    3 10 Отговор

    До коментар #28 от "Зузу":

    Кой с всички сили се стреми да катурне ЕС, за да си продава скъпо и прескъпо газа и нефта на малки и слаби държавици, които не могат да се съпротивляват, защото са изпокарани? Разделяй и владей за сведение на Дугин не го е измислила Русия, но се ползвала винаги усърдно от този принцип.
  • 38 Ха-ха-ха

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Варна":

    Глупаците не свършват никога. Че 2/3 от живещите в София са именно от тези градове и околните им села. Как ще стане точно?

    Коментиран от #41

  • 39 Ха-ха-ха

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоидите....":

    Разбира се само за народите дето са у списъка на флашката. За украинския народ не важи, нали така Павлик? Къде ви намират все такива Ентелгентни?
  • 40 Турчин от цигански происход

    5 5 Отговор
    И ти селянчето от русе , като се оделиш от София и данаците започнат да идат във Русе и за тебе пак няма нищо какво правиме тогава.
  • 41 Варна

    6 9 Отговор

    До коментар #38 от "Ха-ха-ха":

    Не знам да ли са 2/3! - За 500 000 чиновници на държавна издръжка съм сигурен.
    Тези хора са там защото София по ездин или друг начин, е взела прехраната им в посочените градове.
    Специално за Варна мога да говоря и то много!
    - Варна внася към 3 млрд. лева в Хазната, а София им връща 100 млн. лева! Как би изглеждал градът ми при 3 млрд. лева бюджут?
    Защо бюджетът на градът ми трябва да е общо 250 млн. заедно с местните данъци и такси ?
    В Същото време субсидията на държавата към Софийският бюджет е в размер на 600 млн. лв. !?!
    Не може ли София да прибере 10% от приходите вместо 95%?
    - Така стои въпроса и с Бургас и Пловдив и Ст. Загора и т.н.
    Значи всички издържаме държавната администрация в София, но Бюджета на страната и субсидиите са основно за там понеже било столица! - Хайде няма нужда! - София да се издържа със собствените си пари! Няма нужда аз да и плащам за улиците, парковете, метрото и т.н.!
    Връщат парите в изброените градове и София ще се изпразни! - Повярвай ми по- голямата част от хората не рипат да са на квартира в тъпата София! Вкарай в който и да е град няколко милиарда и ще си говорим как ще изглежда след няколко години

    Коментиран от #43

  • 42 ааха

    5 3 Отговор
    Като си направите държав и като изберете 240 крадеца , ще ви трябва армия дави пази от съседния цигански град държава и като си купите танкове и самолети и тека нататък тия 3 милярда няма да ви стигнат до никаде
  • 43 Azazel

    9 8 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    Колкото и да я повтаряш тази лъжа с 500-те хиляди чиновници в София, тя няма да стане истина. Показваш единствено колко си глупав, неинформиран, нахален и неграмотен. Общият брой на държавните чиновници в цяла България (в т.ч. общинските и областни структури в така любимата ти Варна, както и местните подразделения на МВР и МО!!!) е точно 132 648 (http://www.economic.bg/bg/news/8/kolko-sa-darzhavnite-sluzhiteli-u-nas-i-kakvi-dohodi-imat.html). Разпределението на държавния бюджет в приходната и разходната част пък съвсем не ти е ясно, така че вземи и млъкни веднъж завинаги, пък, ако щеш, си проведи референдум да отделиш катуна (защото силно се съмнявам, че си точно варненец и, че повечето варненци споделят мнението ти...), в който живееш - много ще се радвам да успееш и България да се отърве от един толкова невеж и нахален човек, като теб.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 оооо

    5 5 Отговор
    Ти гледаи ние да не те намериме!

    Коментиран от #46

  • 46 Варна

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "оооо":

    - Заповядай!
    - Чакам с нетърпение, мухльовци като вас
  • 47 кучето шаро

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Атанасов":

    Още вчера ви казах да ходите на май...а си .....И дишайте дълбоко от комините на нефтохима ......
  • 48 boticha

    7 4 Отговор
    Хората си търсят правата,закона не винаги им дава това право....а какво правим ние,браво на каталунците...младежи,учете се!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 filo

    4 4 Отговор
    Този референдум и преди 40 години да беше проведен резултатът щеше да е същия. Това все едно да има референдум на Герена дали левскарите там са нак-много. За да има тежест трябваше да се направи в цяла Испания и обществото да си каже мнението. От друга страна няма правителство, което да допусне такъв разпад на държавата и затова държава Каталуния просто няма да има.
Новини по държави: