907 4

Aтина: Готови сме за преговори за Кипър

Президентът Прокопис Павлопулос отбеляза, че Гърция "никога не е приемала като свършен факт турската окупация на острова"

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Гърция и Кипър са готови за продължаване на преговорите под егидата на ООН за повторно обединение на островната държава. Това се казва в изявление на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по случай националния празник на Република Кипър, съобщават медиите в южната ни съседка.

В него държавният глава изказва мнение, че през юли не е било постигнато решение на проблема на състоялата се в Швейцария международна конференция за Кипър, която приключи без споразумение.

Павлопулос отбелязва, че "Гърция никога не е приемала като свършен факт последиците от турското нашествие и окупация на Кипър". Президентът подчертава, че зачитането на независимостта и суверенитета на Република Кипър са крайъгълен камък и върховен приоритет на външната политика на Гърция".

Гръцкият държавен ръководител смята, че на преговорите за острова участието на ЕС трябва да бъде съществено и ефикасно. По думите му целта е да се постигне повторно обединение на Кипър в рамките на една държава, напълно суверенна, независима и териториално цяла, без чужди окупационни войски и без анахронични права за намеса на трети държави.

Гърция


Още по темата

 • Ердоган строи джамии вместо училища в Кипър

  Ердоган строи джамии вместо училища в Кипър

  Преподаватели от Севернокипърската турска република (СКТР), призната единствено от Анкара, се жалват от строежа на нови джамии и от откриването на ...
  24.08.2017
  1 345
  13
 • Сините каски остават в Кипър

  Сините каски остават в Кипър

  Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, насърчаваща кипърските гърци и кипърските турци да се придържат към ангажиментите за повторно ...
  28.07.2017
  750
  4
 • EK: Необходимо е европейско решение за Кипър

  EK: Необходимо е европейско решение за Кипър

  Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в свое писмо до президента на Република Кипър Никос Анастасиадис посочва необходимостта от ...
  30.07.2017
  731
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 01:05  03.10.17
  странно е, че тук няма санкции за турция?
 • Хасан
  Отговор
  2 08:13  03.10.17
  Окупационни войски??откога да се прибереш у дома се казва окупация..тъпи гърци..

  Коментиран от #3

 • КАСАПИН
  Отговор
  3 09:27  03.10.17

  До коментар #2 от "Хасан":

  Хиляди къщи и жилища със самонастанили се мамелюци стотици автомобили натоварени на кораби за турция стотици разрушени манастири..... доста нахално от страна на турция да иска членство в ЕС, при положение че гърция никога няма да го допусне почети малко история асене, неслучайно един руски политик навремето искаше трепи фесовете с неутронна бомба .

  Коментиран от #4

 • Хасан
  Отговор
  4 19:42  03.10.17

  До коментар #3 от "КАСАПИН":

  По същия начин от 140 години в България има стотици разрушени джамии,депортирани турци,разрушени и ограбени имоти ...

Напиши коментар:


Публикувай