Last news in Fakti

3 Октомври, 2017 10:42 3 010 4

В опасна близост до Земята (ВИДЕО)

  • 2012 тс4-
  • 2017 sx17-
  • астероид-
  • земя-
  • планета-
  • космос

Астероид с размер на автобус премина безопасно край планетата ни

В опасна близост до Земята (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Астероид с размер на автобус премина на сравнително близко разстояние край Земята, но без да създаде заплаха за стълкновение с нея, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на НАСА, според което астероидът се е приближил до Земята на разстояние от 87 хиляди километра. Това е станало в понеделник в 13:20 часа българско време.

Небесното тяло, чието официално наименование е 2017 SX17, е прелетяло между Земята и Луната, която е отдалечена от нас на 384 хиляди километра.

Астероидът е бил открит на 24 септември. По изчисления на учените той извършва една обиколка около Слънцето за 467 дни.

Специалистите от НАСА понастоящем следят за приближаването на друг астероид - 2012 ТС4. Той ще премине край Земята на 12 октомври на разстояние от 43,5 хиляди километра.

Диаметърът на небесното тяло е между 12 и 27 метра. Той е близък по маса с Челябинския метеорит, който навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г. със скорост 18 километра в секунда.

В опасна близост до Земята (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    12 1 Отговор
    Тоя метеорит да гледа другия път да се бухне в народното събрание,ама като си гласуват поредното увеличение на заплатите.
  • 2 onq s konq

    6 3 Отговор
    Казвайте ги тея работи предварително че да си покрия BMW-то, то това какво е, минал вчера. А ако беше паднал, кво праим ся?!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    По-добре си зарови главата в пясъка, че да те удари на друго място.
  • 4 Jack Bauer

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Внимавай тогава с това :

    На 12 октомври 2017 един астероид ще премине край Земята на хвърлей камък от астрономическа гледна точка – 6800 километра, съобщава списание „Нюзуик”. Тогава небесното тяло с наименование 2012 ТС4 по-близо до нас, отколкото телевизионните и другите комуникационни сателити, които обикалят околоземната орбита на разстояние 35000 километра, отбелязва „Ъртскай”, цитиран от "Телеграф". Американската космическа агенция НАСА ще използва тази възможност, за да изпробва някои от системите си за защита на нашата планета. 2012 ТС4 е малък астероид с размери между 10 и 30 метра. Той е малко по-голям от Челябинския метеорит, който се взриви над Русия през февруари 2013 година и рани над 1000 души, предимно с изпочупени прозорци. По време на предстоящото преминаване на астероида няма да има риск за нашата планета. „Ние знаем орбитата на ТС4 достатъчно добре, за да сме сигурни, че той няма да удари Земята”, обясни Пол Чоудас, директор на центъра за изследвания на близкоземните обекти.