4 Октомври, 2017 07:50 1 357 5

Испанският крал отхвърли референдума в Каталуния

  • испания-
  • фелипе vi-
  • каталуния

Според Фелипе VI каталунските власти са нарушили законите в страната

Испанският крал отхвърли референдума в Каталуния - 1
Снимка: БТА/AP

Каталунските власти нарушиха законите на страната. Това заяви испанският крал Фелипе VI в специално изявление след референдума за независимост в Каталуния, съобщи Sky News.

Това беше едно от редките изявления на монарха, свързани с политика. По същото време стотици хиляди излязоха на протести в Барселона, насочени срещу полицейското насилие по време на референдума. Докато траеше гласуването през миналата седмица, стотици пострадаха, заради сблъсъци между граждани и полиция.

„Нужен е диалог. Днес испанското общество е разделено и в конфликт. Каталунските власти нарушиха системата на законно приети правила с техните решения. Те показаха неприемлива нелоялност към правомощията на държавата. Правителството в Мадрид трябва да предприеме нужните действия. Ние трябва да възстановим конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния. Това е наш приоритет. Трябва да се обединим“, заяви крал Фелипе VI.

Властите в Мадрид отказват да признаят референдума в Каталуния. Те имат подкрепата и на международната общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    11 7 Отговор
    Нали имаше демокрация,европейска демокрация???'Косово може,кюрдите могат,осетиеци могат но в Европа не може

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Антитурцист":

    Защо? Какво лошо си видял от турците които живеят тука???
  • 5 Morgoth

    7 2 Отговор
    Всичко това се случи, защото на министерското кресло в Мадрид стои глупак! Остави ги да си направят референдума, но направи всичко възможно да не могат да лъжат за резултата, междувременно финансирай опозицията и накарай хората които са за оставане да гласуват. Обществените нагласи в Каталуня са 50:50. Дали ще има няколко процента отгоре или отдолу при такъв резултат ще бъде много лесно да се отсвири референдума - ей ги нашите отсвириха го та стой да гледай.
    Испанците обаче се осраха - полиция, бой, екшън ... В крайна сметка хората които бяха против не отидоха да гласуват, а света видя как блъскат и бия хора пазещи правото си да гласуват, пък независимо дали някой ще има предвид след това техните гласове. С това единствено подпомогнаха сепаратистките настроения и сега вече надали са 50:50. Скоро там ще има нови провокации.
Новини по държави: