Last news in Fakti

4 Октомври, 2017 08:26 1 637 1

Каталуния обявява независимост до няколко дни

  • каталуния-
  • независимост-
  • испания

Това обяви президентът на региона Карлeс Пучдемон

Каталуния обявява независимост до няколко дни - 1
Снимка: БТА/AP

Каталуния ще обяви независимост до няколко дни. Това заяви президентът на автономната област Карлeс Пучдемон, цитиран от Би Би Си.

Каталунците гласуваха на референдум за независимост през миналата седмица. Тогава голямата част от гласоподавателите подкрепиха независимостта на региона.

„Правителството на Каталуния ще започне действия по въпроса в края на тази или началото на следващата седмица. В момента се подготвяме“, заяви Пучдемон.

Той предупреди испанското правителство, че ще бъде грешка да се опита да изземе контрола от ръцете на каталунските власти.

Испанският крал Фелипе VI вече отхвърли референдума като неконституционен. В отговор каталунците го обвиниха, че не се е обърнал към тях и не разбира положението им.

През вчерашния ден стотици хиляди протестираха в цяла Каталуния. Те се обявиха срещу полицейското насилие. По време на гласуването стотици пострадаха, заради сблъсъци между полиция и граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    11 4 Отговор
    На снимката ясно се вижда как каталунските партизани излизат усмихнати от гората и обявяват " 9.Септември",а народът ги посреща с хляб и сол.
Новини по държави: