Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 11:05 1 341 10

Русия води хакерска война срещу НАТО

  • русия-
  • нато-
  • хакер-
  • източна европа

Мишена на атаката са мобилните телефони на военни от алианса

Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува смартфони на войници от алианса, пише The Wall street Journal, като се позовава на източници от алианса.

Според изданието войници, офицери и правителствени представители от Организацията на Северноатлантическия договор твърдят, че Русия води кампания за проникване в смартфони на военния персонал.

Целта според тях е придобиване на оперативна информация, оценка на числеността на формированията, а също и сплашване на потребителите на устройствата. Характерът на кампанията свидетелства за координация на държавно ниво и няма съмнение, че тя е дело на Русия, казват източниците. По думите им в операцията се използват дронове с усъвършенствана апаратура за електронно наблюдение, която е почти недостъпна за цивилни лица.

Мишена на кампанията са служещите в батальоните на НАТО, разположени тази година в Полша и балтийските републики. Сред атакуваните е подполковникът от армията на САЩ Кристофър Льорьо, поел през юли командването на натовската база в Полша. По думите му хакер с руски айпи адрес се опитал да пробие двойната защита на паролата за неговия смартфон, а телефоните и профилите във Facebook на шестима от подчинените му също били хакнати.

Разследване в Естония е установило, продължава The Wall street Journal, че с помощта на портативна телефонна антена руските служби са придобивали достъп до телефоните в района на военна база. При намесата се теглела или изтривала информация от личните мобилни устройства с цел тормоз или сплашване, твърдят представители на алианса.

Източник, близък до НАТО, разказал, че в Латвия към един американски войник, готвещ се за участие в спортна проява, са доближил човек, който между другото споменал детайли за личния му живот и информация за негови роднини. Подобен случай имало и с американец, докато пътувал във влак в Полша. И двамата бойци са убедени, че са имали работа с руски агент, твърди изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТКС

    6 8 Отговор
    ЕЕЕЕ ТО Е ЯСНО И СРЕЩУ Е.С ,САЩ ....БЪЛГАРИЯ .... ДЪЛЪГ Е СПИСЪКА МОЖЕ САМО СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ПОЩАДЕНА!!!
  • 2 тез пък

    14 5 Отговор
    На кой му пука за нато?!
  • 3 Панов

    5 12 Отговор
    Руснаците могат само да им пръднат на ку....те на натовците - много са назад в компютърните технологии, поне 7-8 години..../тъй като и ние българите сме натовци, предпочитам некоя рускиня да ми пр..не/:):):)

    Коментиран от #4

  • 4 ЩЕ ЩЕ

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Панов":

    Така ще им пръднат, че нато ще изчезне барабар с половин Европа :D

    не ставай смешен, като си отваряш устата ;)

    Радвайте се на кроткия и разумен Путин, че се не знае кой ще е следващият...

    Коментиран от #9

  • 5 Bil

    9 1 Отговор
    След като Тръмп са назначили от Москва.голям праэ с някакви телефони.по скоро тревата им е била калпава.
  • 6 jambazina

    10 1 Отговор
    Ако ползват обикновени телефончета и си изтрият фейса няма кой да ги барне, аз така направих и съм си добре.
  • 7 B52

    8 3 Отговор
    Нали бяха "пияни ужанки", "ватенки" и разни там нискочели същества. Как така изведнъж станаха най-добрите и опасни хакери с най-новите технологии.
    Ами така е изгодно на пропагандата. Нито целият руски народ е пиян-залян, нито всички са хакери. Навсякъде има хора и от двете крайности, ама платените тролове (и руски и американски) въртят лайнометките на 75 оборота.
    Народът на Русия не е по-различен от народа на САЩ, само дето на едните ими текат лигите по Путин, а на другите по Тръмп. Ние пък в голямата си част си въздишаме по бащицата ББ.
    Живот, какво да се прави ...

    Коментиран от #8

  • 8 Пеньо

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "B52":

    Русия е голяма държава, или не го знаеш? Там има и пиянки и ватенки и всякая сволоч! Но има и много кадърни и умни хора! За съжаление те са впрегнати да измислят нови техники и технологии за имперските амбиции на малкият орк. Всъщност така е било винаги и в годините на СССР. Поради тази проста причина те нямат на ниво нито един лек автомобил, нито един телефон, нито един телевизор...но имат добри оръжия!
  • 9 смотан путин

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЩЕ ЩЕ":

    Е то на кроткия и добре намазан путин , Ердоган му се радва тия дни та що и ние да не му се радваме?

    Коментиран от #10

  • 10 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "смотан путин":

    Параноята от руски хакери тресе Америка вече година.Хилари още се лекува от депресия с вино и йога.А дългата ръка на Путин вече посяга и на телефончетата на войниците на НАТО.