Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 08:57 1 899 3

Мадрид: Ще спрем отделянето на Каталуния

  • мадрид-
  • каталуния-
  • мариано рахой-
  • независимост-
  • референдум

Правителството ще използва конституционните си правомощия, каза премиерът на Испания Мариано Рахой 

Мадрид: Ще спрем отделянето на Каталуния - 1
Снимки: БТА/АР

Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталония и да предотврати отделянето на областта от Испания. Това заявява испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник El Pais, цитирано от Reuters.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят".

Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Мадрид: Ще спрем отделянето на Каталуния

Премиерът добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нищо ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    19 2 Отговор
    Когато на другия край на света, трябва да има отцепване на територии или да се сменя правителство - се казва: те имат нужда от демокрация. Когато демокрацията се прояви в рамките на държава ти, се казва: ще направи всички необходимо от закона за да не се случи нищо.... европейски ценноости както се научихме се казва това.

    Коментиран от #3

  • 2 Който нож вади

    3 3 Отговор
    Сигурно и този ПучиДемон ще се покрие някъде като платената къртица Нейджъл Фарандж, след като изпълни Демонската си разединителна мисия.
    Силата на Европа е в обединяването, а Европейското разединяване е отколешна цел и хибридна тактика на Кремъл. Но който нож вади от нож умира. Да не забравяме, че пренаселеният икономическият гигант Китай, който е съсед на полубезлюдния Сибир, се задъхва от милиардното си население.
  • 3 ЛНЪ

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    и си кликала плюсчета ушанката платена, с тор, кликала .. чак се замозабравила.
Новини по държави: