1 383 3

Мадрид: Ще спрем отделянето на Каталуния

Правителството ще използва конституционните си правомощия, каза премиерът на Испания Мариано Рахой 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталония и да предотврати отделянето на областта от Испания. Това заявява испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник El Pais, цитирано от Reuters.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят".

Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Премиерът добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нищо ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.

Испания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Демократ
  Отговор
  1 09:11  08.10.17
  Когато на другия край на света, трябва да има отцепване на територии или да се сменя правителство - се казва: те имат нужда от демокрация. Когато демокрацията се прояви в рамките на държава ти, се казва: ще направи всички необходимо от закона за да не се случи нищо.... европейски ценноости както се научихме се казва това.

  Коментиран от #3

 • Който нож вади
  Отговор
  2 19:01  08.10.17
  Сигурно и този ПучиДемон ще се покрие някъде като платената къртица Нейджъл Фарандж, след като изпълни Демонската си разединителна мисия. Силата на Европа е в обединяването, а Европейското разединяване е отколешна цел и хибридна тактика на Кремъл. Но който нож вади от нож умира. Да не забравяме, че пренаселеният икономическият гигант Китай, който е съсед на полубезлюдния Сибир, се задъхва от милиардното си население.
 • ЛНЪ
  Отговор
  3 23:17  08.10.17

  До коментар #1 от "Демократ":

  и си кликала плюсчета ушанката платена, с тор, кликала .. чак се замозабравила.

Напиши коментар:


Публикувай