8 Октомври, 2017 14:07 1 761 6

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

  • испания-
  • каталуния-
  • протест-
  • барселона-
  • мадрид

"Тихото мнозинство" в Барселона излезе на улицата срещу плановете за отцепване от Мадрид 

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Почти 1 милион испанци, които са против отцепването на Каталуния от Мадрид, излязоха по улиците на Барселона. Те протестират срещу плановете на регионалните власти да обявят независимост, съобщи Reuters.

Шествието е организирано от организацията Каталунско гражданско общество под надслов "Достатъчно! Нека се върнем към разума" и премина от площад "Уркинаона" до железопътната гара "Франка".

Още от сутринта хора, загърнати в испански и каталунски знамена, скандираха: "Всички сме каталунци", "Само една нация" и "Пучдемон в затвора".

Хората носeха испански и каталунски знамена. "Нека ние, мълчаливото мнозинство, направим така, че гласовете ни да бъдат чути", написа в Twitter организацията.

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия - военната полиция на Испания, за да изкажат подкрепата си към тази структура, която бе обвинена в упражняване на насилие срещу сепаратистите.

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и бившият председател на Европейския парламент Жозеп Борел, каталунски социалист, говориха пред събралото се множество.

Според социологическо проучване от събота 79,4 процента от испанците и 58,9 на сто от каталунците са против обявяването на независимост.

Днешният протест бе подкрепен от управляващата Народна партия и в последната минута получи одобрение от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

Деветдесет процента от каталунците гласуваха за отделяне от Испания на референдума на 1 октомври, но избирателната активност бе едва 43 процента и допитването бе бойкотирано от противниците на независимостта.

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

Испанското правителство опита да спре гласуването, като изпрати полиция към изборните секции, но от насилствените методи на органите на реда пострадаха близо 900 души по данни на каталунската управа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    9 8 Отговор
    Глупави контрапротестиращи,ненаправили си труда да почерпят опит от България!Къде сте тръгнали бе...БЕЗ МИШО ШАМАРА ааа?И кой ще поведе на въпросния контрапротест дядовците с енергичното "НАПРЕД ПИЧОВЕ"?!Испанска им работа...

    Коментиран от #2

  • 2 Дикембе Мутомбо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Само дето тези контрапротестиращи говорят от позицията на вразумяването, а Шамарския контрапротест беше олицетворение на платена публична изява. ГЕРБ, че е зле - зле е, но има и по-лош вариант - БСП на степен ДПС.
  • 3 Бъдещето е на Китай

    6 1 Отговор
    Сигурно и този ПучиДемон ще се покрие някъде като платената къртица Нейджъл Фарандж, след като изпълни Демонската си разединителна мисия.
    Силата на Европа е в обединяването, а Европейското разединяване е отколешна цел и хибридна тактика на Кремъл. Но който нож вади от нож умира. Да не забравяме, че пренаселеният икономическият гигант Китай, който е съсед на полубезлюдния Сибир, се задъхва от милиардното си население.
  • 4 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    наи-сетне една нормална статия и едно нормално събитие.обявяващите независимостта на каталуния начело с интелектуалния титан христо стоичков е добре да я прочетат.путиновите тролове също.те сигурно са я прочели и сега са в непрежалима тъга.затова и няма ни един техен коментар!
  • 5 Чили

    1 0 Отговор
    Заради пуч-а на Пучдемон изпратете го при демоните в Латинска Америка!
    Вива Испания!
  • 6 Франко

    1 0 Отговор
    Тук пишещите наследници на бившите членове на БКП непрекъснато скандират "Е-дин-ство!", а в същото време желаят отделяне на една испанска област от Испания.
    Просто: парадокс.
Новини по държави: