Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 14:44 4 836 12

Куба почита легендата Че Гевара (СНИМКИ)

  • че гевара-
  • остров на свободата-
  • куба-
  • хавана

Възпоменателни церемонии за революционера половин век след смъртта му 

Куба почита легендата Че Гевара (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Куба отдава почит на аржентинския революционер Ернесто "Че" Гевара, деец на Кубинската революция от 50-те години на миналия век, заловен преди точно половин век и убит в Боливия, съобщи Reuters.

За пръв път във възпоменателните церемонии няма да участва Фидел Кастро, който почина в края на 2016 г. Ръководи ги неговият брат и приемник Раул в намиращия се на 300 км източно от Хавана град Санта Клара, където са погребани тленните останки на Че.

Куба почита легендата Че Гевара (СНИМКИ)

Куба почита легендата Че Гевара (СНИМКИ)

Тазгодишните церемонии се организират в момент, когато последната лява партизанска групировка в Южна Америка - Армията за национално освобождение (АНО) в Колумбия, основана през 1964 г. и вдъхновена именно от Че Гевара, води преговори за мир с властите в Богота.

Че Гевара е екзекутиран от боливийски войник на 9 октомври 1967 година, когато е на 39 години, но Куба му отдава почит на 8 октомври - деня на неговото залавяне.

Тялото му е намерено и идентифицирано преди 20 години, след което е върнато в Куба и му е устроено тържествено погребение.

Куба почита легендата Че Гевара (СНИМКИ)
Снимка: Shutterstock

Утре годишнината ще бъде отбелязана и в Боливия, в присъствието на децата на революционера и на президента Ево Моралес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    че гевара поредния терорист дето в куба се опитват да изкарат светец.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ggg":

    тоя е световно известен боклук и убиец.вярно немога да го достигна никога!тва са фактите в неговата скромна биография.забравих да добавя и страхливец.много е интересна историята при залавянето му .има я в нета прочети я.

    Коментиран от #4

  • 4 Ггг

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Няма да коментирам повече
    Зная достатачно за него
    Просто всеки си има мнение.

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ггг":

    то е ясно че няма да коментираш.щото като го направиш ще лъсне истината!ходи си купи фланелка с неговия образ ,но се моли брадатковците като него да стоят далеч от теб!
  • 6 немо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    То и Левски за турците е терорист,но за истинските родолюбци (ти не си от тях)е светец

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "немо":

    не сравняваи този терорист с българската светиня васил левски.още повече след подобно твърдение не се наричаи патриот.ти си срам!

    Коментиран от #9

  • 8 Bossman

    1 2 Отговор
    Ернесто Че Гевара е герой !!! Противопоставил се на мафиотите от САЩ.Малко не му е достигнало да направи революция в Боливия,както в Куба.Американците треперят само при произнасяне на името му

    Коментиран от #10, #11

  • 9 немо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Васил Левски се пише с главни букви пишман "патриоте"

    Коментиран от #12

  • 10 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bossman":

    Че Гевара е международен комунистически престъпник чиято цел е да сее престъпната комунистическа идеология по целия свят, разбира се абсолютно незаконно, сиреч чрез революция, която включва военни действия последващи от жестоки репресии над цивилното население с цената на хиляди и милиони човешки животи и съдби, с цел всяването на изключителен страх в населението, което е принудено сляпо и безропотно да се подчинява на такива бандити. Вкрайна сметка си е получил заслуженото.
  • 11 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bossman":

    Не мога да си обясня, защо след като американцитр са мафиоти, кубинците бягаха със салове към САЩ а не си стояха вкъщи при приятелите на Че Гевара. Предполагам не им е харесвала много купонната система в Куба, която повелява например мъжете да носят еднакви дрехи, ако въобще ги има.
  • 12 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "немо":

    немо тва как се пише няма значение важно е кво имаш предвид когато пишеш за левски.ти го принизяваш до нивото на международен масов убиец ,а се обиждаш на мен.тва се нарича лицемерие и безсрамие.жалка работа!