1 877 14

Какви цели преследва Ердоган в Сърбия?

Ердоган с внушителна турска делегация в Сърбия

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Deutsche Welle

Тъмносиньо и карирано: така изглежда сакото, донесло късмет на двама силни мъже през април тази година. Така беше облечен Александър Вучич в деня, в който спечели президентските избори в Сърбия - още на първия тур. Така беше облечен и турският президент Реджеп Ердоган в деня, в който с референдум за промяна на конституцията той прокара въвеждането на президентската система в Турция. Дреха, която кара могъщите да изглеждат модерно и лежерно. Дреха, която сръбските потребители на Туитър нарекоха "диктаторското сако".

Ердоган и Вучич си приличат не само по модния си стил. Сърбия не може да се мери с Турция по територия, затова Вучич и Ердоган всъщност играят в различни лиги. Но двамата обичат абсолютната власт, включително и опекунстването на опозицията и на критичните медии. В същото време и двамата се изживяват като спасители, които неуморно се трудят за благото на народа с цел да създадат нови работни места и да донесат растеж на икономиката.

Впрочем, точно за това ще става въпрос и днес, 10 октомври, когато Ердоган пристига на официално посещение в Белград, придружаван от 150 висши представители на бизнеса. За турския президент това не е нищо необичайно. За сръбското правителство обаче това е събитие, с което непременно трябва да се натрупат точки пред населението. Посланието гласи: към сръбските земи ще потекат огромни количества пари.

... и всички са доволни

Икономическите нужди на турското правителство лесно влизат в съзвучие с тези на сърбите, казват икономистите. Вълшебната думичка за Анкара е "експорт": само ако износът продължи да нараства, може да бъде постигнат и наскоро обещаният годишен ръст от 5,5%. А Западните Балкани предлагат на турските инвеститори достатъчно евтина работна ръка и улеснен достъп до пазарите на ЕС. "Процесът на присъединяване на Турция към ЕС практически е мъртъв. Затова и за турските инвеститори е изключително важно да могат да произвеждат стоката си в страни, които са по-близо до ЕС или дори са негови членки", казва истанбулският икономист и политически коментатор Атила Йешълада.

Александър Вучич пък залага на свежи капитали и нови работни места - той дори е готов да плаща на чуждестранните инвеститори субсидии в размер на около 10 000 евро за създадено работно място. Сръбският автократ непрестанно повтаря, че в Европа страната му ще заеме първото място по растеж. Само че засега цифрите говорят друго: със своите 1,6 % през последните три години Сърбия бе последна по растеж в региона (Черна гора отбеляза 7,7%, Косово - 9,1%, а Македония - 10,2%). А средната работна заплата в страната е под 400 евро - една от най-ниските в Европа.

Всъщност турските пари ще потекат най-вече в т.нар. индустрии с ниска добавена стойност, т.е. там, където има нужда от обикновена работна ръка, а не от висококвалифицирани кадри. Секторът на иновациите ще усети турските инвестиции по-скоро слабо. Днес над 1 000 сръбски работници са заети в производството на евтини дънки за турски фирми. Според сръбското правителство, броят им ще скочи до 3 000. В Сърбия се говори и за турски интереси към местната дърводобивна и дървообработваща индустрия, както и към производството на млечни продукти. "В подобни браншове в балканските страни много бързо може да се стигне до растеж и същевременно тези страни могат да бъдат използвани като експортна база на турската икономика", коментира Атила Йешълада за Дойче Веле.

Неоосмански мечти

"Бизнес-инвазия: Турция отново завладява Сърбия" - през миналата година булевардният вестник "Blic" излезе със заглавие, което се заиграва с вековното османско владичество. Биляна Степанович, главен редактор на белградското икономическо списание "Nova ekonomija" обаче препоръчва да се гледа по-реалистично на ситуацията. Тя подчертава, че до момента турските инвестиции в региона се броят едва ли не на пръсти.

Износът в шест западнобалкански страни, всички от които са на опашката за ЕС (Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора) и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година. Турските производители продават повече продукция в Азербайджан или Израел, чието население взето заедно е дори под 10 милиона. Затова първо трябва да се изчака и да се види колко сериозни въобще са намеренията на турците, смята Степанович.

Немалко наблюдатели обаче предполагат, че балканските апетити на Турция са свързани не само с икономиката. Така например и днес Турция финансира джамии, училища и хуманитарни организации - най-вече в страните с преобладаващо мюсюлманско население като Босна или Албания. "Тук си имаме работа и с неоосманизма. Турците живеят с илюзията, че бившите им колонии ги чакат едва ли не с широко отворени обятия", казва Атила Йешълада. А това не е така, подчертава икономистът и допълва, че все пак Турция има достатъчно причини, за да проявява и политически интерес към тези страни. "От една страна турците се нуждаят от стабилност в съседство. От друга обаче правителството на ПСР вижда ЕС в средносрочен план по-скоро като съперник, отколкото като партньор. А в такъв случай Балканите могат да му бъдат полезни", коментира истанбулският икономист.

Сърбия


Още по темата

 • Сърбия да последва пътя на Черна гора

  Сърбия да последва пътя на Черна гора

  Бившият главнокомандващ на силите на НАТО генерал Уесли Кларк призова Сърбия да поеме по пътя към членство в организацията, съобщи сръбското издание ...
  23.10.2017
  916
  14
 • Ердоган пристига в Сърбия с 50 охранители

  Ердоган пристига в Сърбия с 50 охранители

  Турският президент Реджеп Ердоган ще пристигне в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Държавният глава ще кацне в западната ни ...
  9.10.2017
  1 909
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 23:15  10.10.17
  Подпалиха се на немеца партенките...хората искат да правят бизнес и търговия а какво му боли на немеца..

  Коментиран от #3

 • Ильо войвода
  Отговор
  2 23:39  10.10.17
  Само такива партньори им пожелавам на сърбите!
 • dynamo
  Отговор
  3 23:44  10.10.17

  До коментар #1 от "Хасан":

  Да искат. И аз искам хеликоптер...
 • Госпожицата​.
  Отговор
  4 00:20  11.10.17
  Това е само пред Европа,иначе договорката е да нападнат и да си разделят България. Сърбия взима цяла западна България,от Никопол до Гоце Делчев, Турция останалата територия.

  Коментиран от #6, #13


 • стоян георгиев
  Отговор
  5 00:48  11.10.17
  сърбите имаха велики политици като пашич и тито,единия българин другия хърватин,а сега се управляват уж от сърби ама само идиоти!

  Коментиран от #7

 • Tr.tc
  Отговор
  6 07:15  11.10.17

  До коментар #4 от "Госпожицата​.":

  Какви кошмари си сънувала та говориш такива глупости годпожице. ....
 • Осман
  Отговор
  7 07:39  11.10.17

  До коментар #5 от "стоян георгиев":

  То пък България е цъфнала и вързала,начело с винету и компания или с родолюбците преди него

  Коментиран от #11

 • Хасан
  Отговор
  8 08:16  11.10.17
  Турците отиват в Сърбия да отварят фабрики,да правят производство ..а немците само отварят супермаркети за да си отварят своята немска стока

  Коментиран от #9

 • КАСАПИН
  Отговор
  9 13:11  11.10.17

  До коментар #8 от "Хасан":

  Ще правят като тая Т ърговище фабриката за стъкло вложиха много пари една година работи и фалира.На това се казва хубава работа ама Циганска.
 • Гост
  Отговор
  10 13:54  11.10.17
  Е това е . не успях нашите продажни "лидери" да проумеят, че с легитимен бизнес може да се спечели много повече от колкото с измекярските им схеми (но не толкова бързо де). Спокойно можеше българия да изнася за бившия СИВ доста стоки и услуги, а сега става обратното Та и дори Турция се насочва в тази посока. После иди ги гони....

  Коментиран от #12

 • стоян георгиев
  Отговор
  11 14:05  11.10.17

  До коментар #7 от "Осман":

  квато е с винету същата беше и със сокола начело.или тва си го забравил?
 • стоян георгиев
  Отговор
  12 14:10  11.10.17

  До коментар #10 от "Гост":

  как да изнася в бившите страни от сив като теб без русия отидоха в ес?българия в момента има хиляди пъти по-големи възможности от сърбия за износ,финансиране и т.н.затова и вече сме пред сърбите и то значително,а през соца бяхме зад тях и то в пъти.всеки сръбски националист си спомня с блаженство как българите 87 година са идвали на събора в крива паланка и са гледали като негри цигарените дъвки и чорапогащниците!сега те идват в мола и охкат и ахкат.времената се върят.
 • 13 22:28  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • батко бугар
  Отговор
  14 19:46  13.10.17
  Двамата циг**и да млъкват и да си ходят в турция, да ги онождат роднините! Не ни трябват такива да ни дават акъл! Марш в джамиите на Анадола, да си пасете овцете! И без това за друго не ставате!

Напиши коментар:


Публикувай