1 776 5

В Гърция разрешиха отрано да си сменят пола

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Гръцкият парламент прие закон за „Юридическото признаване на половата идентичност”. В него е записано, че непълнолетни лица над 15-годишна възраст, могат да си сменят пола. Независимо от това, че „за” члена, уреждащ този въпрос, не са гласували много от депутатите, той се оказва приет в рамките на особеностите на гръцкото законодателство. „За” приемането на това възрастово ограничение са гласували 148 депутати при нужни 151. „Против” са били 124 депутати и 13 са се въздържали. В гласуваното са участвали 285 от общо 300 депутати.

Останалите текстове от закона, които нямат отношение към половата идентичност, са били приети с болшинство.

Разкол в коалицията

Дебатите по гласуваното се превърнаха в сензация – за пръв път правителството не успя да събере мнозинство. Управляващата коалиция има 153 гласа, което й дава възможност да прокарва необходимите на правителството законопроекти. В този случай обаче се стигна до разногласия. „За” са гласували дори не всички депутати от СИРИЗА, а само 140, от общо 144.

Спорният въпрос

Идеята на авторите на законопроекта е да защитят правата на транс сексуалните лица, които се сблъскват с трудности в ежедневния живот и са подложени на унижения. Според закона, след първата полова промяна, въпросното лице може да поиска отново своя предишен пол. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас се обяви „за” закона, като заяви в парламента, че нормативният документ защитава гражданите, които държавата в продължение на десетилетия не е забелязвала и това ще спомогне всеки човек да се самоопредели. Според него разрешаването на деца да си сменят пола е „акт на храброст”.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 21:30  10.10.17
  Публикувано във факти.бг: лица над 15-годишна възраст, могат да си сменят пола. Независимо от това, че „за” члена, ; ха-ха-ха. те и без това гъците са измислили секса, а ние Българите сме поканили и жените да участват!
 • БъЬъррррр...
  Отговор
  2 06:53  11.10.17
  Аййй.....ЧИСТТИТУУууу....!!! И тия хермафродити , колко пъти шъ имат право да си сменят пола ?! .....Щот и те нимоат да съ самоопределят...
 • Хасан
  Отговор
  3 08:44  11.10.17
  Браво на гърците...да узаконят и гей браковете...

  Коментиран от #4

 • БъЬъррррр...
  Отговор
  4 08:59  11.10.17

  До коментар #3 от "Хасан":

  КефитЪ казваш ...
 • Орфей
  Отговор
  5 10:55  11.10.17
  За това пък в Турция Ердоган подканя за масово разплождане, за да има и за убиване. Кой ще се занимава с неопределени?!

Напиши коментар:


Публикувай