10 Октомври, 2017 20:51 2 308 3

Каталуния ще преговаря

  • каталуния-
  • независимост-
  • референдум-
  • диалог-
  • испания-
  • карлес пучдемон

Каталунците искат диалог с Мадрид

Каталуния ще преговаря - 1
Снимка: БТА/ AP

Каталунският лидер Карлес Пучдемон поиска мандат за обявяване на независимост на Каталуния, съобщи „Скай нюз“.

Той обаче предложи на депутатите от парламента да суспендират ефекта на декларацията, за да може да проведе диалог с централните власти.

Пучдемон заяви на речта си пред парламента, че са в ход контакти за международно посредничество по въпроса, който разпали страстите в Испания.

В началото на месец октомври в Каталуния беше проведен референдум за независимост, който властите в Испания обявиха за незаконен. Премиерът Мариано Рахой заяви, че той нарушава конституцията.

„Референдумът е изключителен, исторически момент, чиито последствия надхвърлят границите на страната. Стана ясно, че Каталуния е европейски въпрос“, каза сепаратисткият лидер.

Пучдемон разкритикува действията на Мадрид и заяви, че „сега милиони вярват, че независимостта на Каталуния е единственият път“. По думите му гражданите на Каталуния смятат, че трябва да имат собствена държава.

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“ – това се казва в декларацията за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания.

Испанските власти засилиха сигурността на летищата и железопътните гари в Каталуния преди парламентарното заседание, което се очакваше с огромен интерес от страна на журналистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 9 Отговор
    Смазаха ли ги!!!??
    Демокрация и съвременното робство!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Не. На демона му беше ясно, че не може да има собствена държава, а и дори да може тя ще е извън ЕС и с граници само с Испания и Франция - които не ги признават. Всичкия бизнес щеше да избяга, дори футболния им отбор няма да има къде да играе.
    Вместо това той успя да седне на масата за преговори от много силна позиция и при това да поиска международно модериране. Ще пробва да излезе на бял кон, дали ще успее е друг въпрос.
  • 3 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    този убавец е за пандиза.директно при това.за да стимулира политическата си кариера си играе със съдбата на маса народ.референдума не успя бе драги !!!гласуваха 42 % на него !!!нежелаещие да го подкрепят са с милион над дали положителен отговор за отцепването!да не говорим кви икономически и политически последствия ще докара тази тъпотия!
Новини по държави: