1 420 2

Испания няма да преговаря с Каталуния

Пучдемон иска диалог, но в Мадрид не искат да чуват за това

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Испанското правителство отхвърли декларацията за независимост на Каталуния, подписана от каталунския лидер Карлес Пучдемон, съобщи Би Би Си.

По всичко изглежда, че в Мадрид не са склонни и на преговори. Вчера сепаратистите поискаха мандат за обявяване на независимост, но със суспендиран ефект, за да се водят преговори.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Карлес Пучдемон „не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде".

Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“ – това се казва в декларацията за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания.

Правителството на Испания се събира на извънредно заседание, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от регионалния лидер Карлес Пучдемон.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой не изключва възможността от налагане на директна власт върху каталунското правителство. За целта той трябва да задейства член 155 от испанската конституция, която не е използван никога досега. Той позволява на Мадрид да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области.

Испания


Още по темата

 • Каталуния ще преговаря

  Каталуния ще преговаря

  Каталунският лидер Карлес Пучдемон поиска мандат за обявяване на независимост на Каталуния, съобщи „Скай нюз“. Той обаче предложи на ...
  10.10.2017
  1 826
  3
 • Барселона към Мадрид: Не ни се месете!

  Барселона към Мадрид: Не ни се месете!

  Говорител на регионалното каталунско правителство заяви, че ако испанското правителство реши да се намеси в правомощията на каталунската автономия, ...
  11.10.2017
  861
  1
 • Испания тръгва към "ядрената опция" за Каталуния

  Испания тръгва към "ядрената опция" за Каталуния

  Испанският премиер Мариано Рахой поиска от президента на Каталуния Карлес Пучдемон ясно да обясни, дали е обявил независимост на региона, съобщи ...
  11.10.2017
  2 332
  5
 • Мадрид: Каталуния има пет дни

  Мадрид: Каталуния има пет дни

  Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си ...
  11.10.2017
  2 322
  2
 • Призоваха Пучдемон да обяви независимост

  Призоваха Пучдемон да обяви независимост

  Двама ключови политически съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха каталунския лидер Карлес Пучдемон да не губи повече време и да ...
  13.10.2017
  907
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 09:40  11.10.17
  Браво на испанското правителство!
 • раптър
  Отговор
  2 10:28  11.10.17
  Браво на Мариан Рахитичния, убеден европеец, води стремглаво Испания към гражданска война!!! Оттук нататък Рахита трябва да нареди ареста на Пучдемон, Пучдемон да призове защитниците на идеята за независимост да защитят демокрацията , те скачат срещу пратените военни части , и гражданската война стартира веднага. Просто Баския ще им се стори приказка на испанците! Това и заслужават , притежават самочувствие и гордост, тотално неподплатени. Времето отдавна не е на колониите!!! Високомерни " въздуси" под налягане!!!

Напиши коментар:


Публикувай