11 Октомври, 2017 15:15 2 768 5

Испания тръгва към "ядрената опция" за Каталуния

  • испания-
  • мариано рахой-
  • каталуния

Автономията на областта може да бъде замразена

Испанският премиер Мариано Рахой поиска от президента на Каталуния Карлес Пучдемон ясно да обясни, дали е обявил независимост на региона, съобщи „Дойче Веле“.

През вчерашния ден Пучдемон държа специална реч след референдума за независимост в Каталуния. Той обаче не обяви официално дали обявява независимост на региона. Според Рахой така той само е създал още по-голямо объркване.

Според местните медии Рахой вече предприема първи стъпки към т.нар. „ядрена опция“. Това е задействането на Член 155, което ще рече замразяване на каталунската автономия.

„Кабинетът реши да отправи официално питане към каталунското правителство, за това дали е обявило независимост. Отговорът на този въпрос ще определи нашите действия през следващите няколко дни. Ние ще действаме предпазливо и отговорно“, заяви Рахой.

Отправянето на официално искане е необходимо за задействането на Член 155. Все още не е ясно какъв отговор ще даде Каталуния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    14 5 Отговор
    По-скоро тръгват по пътя на ядрена верижна реакция, която ще изтърват от контрол.
  • 2 Барчо

    3 3 Отговор
    Щом искат да са независими защо трябва да ги спират? С военна сила ли ще ги задържат? Полицейска държава ли ще трябва да станат? До всеки каталунец двама испански полицаи ли трябва да дежурят?

    Коментиран от #4

  • 3 Барчо

    4 0 Отговор
    И стига с тия фрапиращи изрази като "Ядрена опция". Кво значи това? Ще бомбандират Каталуния с ядрени бомби ли? Просто и отнемат правото на автономия и толкова.
  • 4 ДДР

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Каталунците не са доказали, че искат. По-малко от половината гласуваха. Вярно, че от тях повечето бяха за независимост, но са още по-малко от половината.
    Това с независимостта е тяхна грешка. Виж британците как вече започват да дават отбой от Брексита. Каталунците още по-голяма грешка ще направят, по-голямата част от икономиката им е свързана с ЕС и ще усетят "дебелия"...

    Коментиран от #5

  • 5 Барчо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДДР":

    Имам приятел, който в момента живее там. Та като си говорихме по случая, полицията е конфискувала голям процент от урните и списъците след като е било гласувано. Там се губят голяма част от гласувалите, които се превръщат в "негласували". Отделно и аз не смятам, че трябва да се отделят. Няма да станат по-самостоятелни или по-силни.
Новини по държави: