615 0

Преговорите между ЕС и Лондон са в задънена улица

Липса на сериозен напредък в преговорите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Brexit са в задънена улица. Това заяви главният преговарящ на ЕС по този въпрос Мишел Барние, цитиран от „Скай нюз“.

По думите му между двете преговарящи страни не са били направени „големи стъпки напред“, което усложнява възможността за безпроблемен завършек на сагата.

През месец юни 2016 година на Острова беше проведен референдум за излизането на Великобритания от европейската общност. Близо 52% от гласоподавателите избраха сценария Brexit.

Мишел Барние заяви, че липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на блока.

„Имаме обща цел - да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество. Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция, тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения“, каза преговарящият от името на ЕС.

Ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис оспори оценката, че преговорите не бележат напредък. „От юни насам постигнахме значителен напредък. Готови сме да започнем договаряне на бъдещите отношения с ЕС. Подготвяме се за всякакви сценарии“, заяви Дейвис.

Великобритания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай