1 594 10

Турция предлага безплатно висше за студенти от България

Без такси за българските турци, искащи да следват в Турция

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Турските образователни власти планират да премахнат таксите за висши учебни заведения за студенти от България и Западна Тракия, съобщи Анадолската агенция.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу заяви, че министерството на образованието първо трябва да даде зелена светлина на документа, след което той веднага ще бъде гласуван в парламента.

Намеренията на Турция са да бъде осигурено безплатно образование за студенти от турското малцинство в България и областта Западна Тракия, разположена между Места и Марица.

Хакан Чавушоглу заяви, че към този момент 16 000 чуждестранни студенти следват в страната. Амбицията на Анкара е броят им да бъде увеличен.

Чавушоглу посочи, че е роден и израснал в Западна Тракия, населена с мюсюлмани гръцка област, и иска от името на турското правителство да работи за професионалното и икономическо развитие на хората от региона.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 11:21  13.10.17
  Сратегическа позиция Така се превзема държава отвътре

  Коментиран от #2, #3, #4

 • стоян георгиев
  Отговор
  2 12:02  13.10.17

  До коментар #1 от "Све":

  ние така превзехме македония ,а преди това и африка и южна америка,а ?всъщност може да не ми отговаряш ,знам ти възможностите!
 • ШмъркАн
  Отговор
  3 13:48  13.10.17

  До коментар #1 от "Све":

  Много точен коментар. Нека не се лъжем - Иван, Георги, Яна, Деница нямат шанс за такова обучение, но пък Ахмед, Мустафа, Аише имат и го огромен. За съжаление пространството за мислене на българският политик е твърде ограничено - до следващата комисионна.

  Коментиран от #5, #6

 • А СЯ СИ ТИНТИРИ МИНТИРИ
  Отговор
  4 14:41  13.10.17

  До коментар #1 от "Све":

  Направо ни превзеха вече, първо здравна помощ , сега и образование , после контролиране , и накрая подкупване на Валката Симеонов барабар с каракачаните и Касабов. Пантриоти , а ше им тинтири минтири ....... . Каде да се бесяяяяяяяя??? Изчезвам в нова България македенията. Е това е политика, бил глупав оня турчин. Ние сме идиоти продажни, нищо не става от нас.

 • ОМBRE
  Отговор
  5 14:52  13.10.17

  До коментар #3 от "ШмъркАн":

  Аааа мараба аркадаш, пробвай бе. Не така , пробвай и ще се убедиш че те не мислят като теб. Сигурен съм че дават равен шанс на всички. Не бързай със заключенията си никога, паживиом увидим. Преди изпращаха само ДПС лакейчета, сега се отваря добър шанс за обикновените хора. Хайърлия да е, успех на кандидатите.
 • КАСАПИН
  Отговор
  6 15:54  13.10.17

  До коментар #3 от "ШмъркАн":

  Иван, Георги, Яна, Деница не искат в турция искат в Англия Германия и др. бели държави.
 • ВМОРО
  Отговор
  7 18:07  13.10.17
  Да се забрани двойното гражданство!
 • незнайко
  Отговор
  8 10:40  14.10.17
  Безплатно висше образование може да направят за българските турци, стига да има кой да го ползва !!! Като не си завършили гимназия или техникум как ще стават висишти ??? Единственото което знаят е развален турски език !!!
 • Morgoth
  Отговор
  9 10:30  14.12.17
  Безплатното образование ще бъде пълно с идеологически и религиозни предмети. Би трябвло тези дипломи да не се признават в България и в ЕС.
 • Русчуклия
  Отговор
  10 15:09  14.12.17
  Вместо да се надвикваме, да помислим за програма за безплатно обучение на български младежи и девойки от Бесарабска България! Да облекчим максимално визовият режим и да улесним получаването на българско гражданство!

Напиши коментар:


Публикувай