578 0

Нов играч на политическия фронт в Берлин

Бившият съпредседател на "Алтернатива за Германия" създава собствена партия

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Фрауке Петри, бившият съпредседател на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), ще представи по-късно новата си "Синя партия", която ще има "разумно консервативна платформа", предаде Reuters.

42-годишната Петри, която в определен период бе водещото лице на АзГ, помогна формацията да изгради обществения си образ, който й спечели 12,6% от гласовете на парламентарните избори през септември. Така тя стана първата партия на крайната десница в Бундестага от 60-те години.

Макар дълго време да изповядваше силни антиимигрантски възгледи, Петри упрекваше други водещи фигури във формацията, че се придържат към твърде крайни позиции и правят невъзможно партията да се присъедини към коалиционно правителство.

В месеците преди изборите тя не привличаше към себе си вниманието и почти изчезна от телевизионния екран, докато по-радикални политици излязоха напред.

Петри спечели депутатско място от листата на АзГ, но в деня след изборите неочаквано напусна партията, обявявайки първоначално, че ще работи в парламента като независим депутат.

В интервю за медийна група RND тя съобщи, че по-късно ще организира скромно събитие, на което ще обяви създаването на новата "Синя партия" в родната си провинция Саксония.

Петри допълни, че е започнала да планира собствена партия още през август, след като членовете на АзГ отхвърлиха предложенията й за по-умерен курс.

Германия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай