696 1

Македония с единия крак в НАТО

От САЩ признаха, че страната вероятно ще е следващият член на Алианса

Росен Стойчев

Македония може да стане следващият член на НАТО.. Това обяви постоянният представител на САЩ в Алианса Кей Бейли Хъчинсън, цитирана от „Вашингтон Поуст“.

Според нея НАТО ще продължи политиката на отворени врати за членство на нови страни. Тя припомни, че кандидатите трябва да отговарят на изискванията за състоянието на въоръжените си сили и нивата на демокрацията.

Хъчинсън обяви, че е много вероятно следващият член на групата да стане Македония. През последната година страната води усилени преговори за членство.

Към този момент голямата пречка за членството на Македония в ЕС и НАТО е спора за името на страната с Гърция. Атина отказва да позволи членство на страната в ЕС, докато тя не промени името си.

Македонският премиер Зоран Заев вече обяви, че е готов на преговори по въпроса.

„Македония ще бъде следващата членка на НАТО и ще започне преговори с ЕС. Ние ще покажем, че можем да решаваме въпросите с приятелство и добър дух“, заяви Заев.

Той подчерта, че вижда бъдещето на страната в двете организации. САЩ вече на няколко пъти изразиха подкрепа за членството на страната.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ник
    Отговор
    1 14:02  13.10.17
    Е няма проблем с името ако е например.... - Западна България :-))

Напиши коментар:


Публикувай