655 3

600 турски чиновници са поискали убежище в Германия

Стотици турски държавни служители искат да избягат от страната

Денис Джамбазов

Повече от 600 турски държавни служители са поискали политическо убежище в Германия от началото на тази година, съобщи немската медийна група „Функе“.

По данни на германското Министерство на вътрешните работи от началото на годината до средата на месец септември заявления за получаване на статут са подали 250 притежатели на дипломатически паспорти и 380 високопоставени държавни чиновници.

Молбите за получаване на статут на бежанци са се увеличили рязко след опита за военен преврат в Турция и последвалата чистка на всички нива в държавата. Анкара обвини гюленистката организация „Фето“ за организирането на пуча.

В Турция бяха предприети чистки, включително и в държавната администрация. Хиляди попаднаха в затвора по обвинения за членуване в терористична организация и опит за сваляне на правителството.

След преврата се влошиха и отношенията между Турция и Германия. Немските управници обвиниха турските служби, че арестуват невинни лица. Много турски граждани потърсиха спасение в чужбина.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 14:18  14.10.17
  Уволнен държавен служител поискал политическо убежище в Германия?!!!В България след всеки избори става таково нещо

  Коментиран от #2

 • юрист
  Отговор
  2 15:07  14.10.17

  До коментар #1 от "Хасан":

  Ще е добре германия да ви остави сами да се изтрепете взаимно, да обявите шериата за основен източник на право, да въздигнете ердухан в султан, да излезете от НАТО и да влезете в одкб. Ще е голям кеф- цялата българска държавна граница с турция ще е нацвъкана с натовска армия и техника, а вашите с-400, понеже не са съвместими с натовските стандарти, няма да могат да преодолеят натовското въоръжение и на България ОТНОВО ще стане стратегическо място, този пък - за НАТО- а вие си стойте под руски контрол в одкб и свирете 10та цигулка- на никого няма да му пука:)

  Коментиран от #3

 • Хасан
  Отговор
  3 16:36  14.10.17

  До коментар #2 от "юрист":

  Кипър и Гърция също имат руски ракети..защо за тях няма такива санкции..турците искат Патриот и Запада не им продава и затова си купуват отя Русия

Напиши коментар:


Публикувай