16 Октомври, 2017 07:33 1 778 1

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

  • австрия-
  • избори-
  • себастиан курц-
  • партия на свободата

Себастиан Курц вероятно ще се превърне в най-младия правителствен лидер в Европа

Австрия зави надясно (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на парламентарните избори. Те дадоха победата на консервативната формация на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия печели 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя Австрия", заяви 31-годишният външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде Reuters. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си да намали бежанците и работниците от по-бедните европейски страни.

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатът показа, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Неговата партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.

Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след изборите каза, че ще разговаря с всички, за да види кой подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Според допитвания след вота избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Канцлерът се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелски съветник, който тайно организирал дейността на фалшиви медии, имащи за цел да злепоставят Курц и Австрийската народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизанти. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски кресла на всяка цена.

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Другите две формации, които влизат в новия парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 на сто от вота.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква да се променят съществено крайните резултати. Те ще бъдат обявени в четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 2 Отговор
    Като човек който е живял 6 години в Австрия и по точно Виена,мога да кажа,че всичката по ниско платена и по непрестижна работа се върши предимно от чужденци или натурализирани такива.Просто австрииците не искат да работят професии като такси,строители,строене на пътища ,весници,магазини,тираджии,обслужващ персонал и други подобни.Все гледат по тънката работа.Не че няма и такива кито упражняват споменатите професии ,но са малко.Просто е много удобно да се използват чужденците за политически амбиции и всички проблеми свързани с безработица и икономика да се приписват на тях.Нека ги изгонят или намалят и да видим кой ще ги върши всички тези работи.Ще трябва чистокръвните австриици да се заемат ама няма да им хареса,особено и ако получават заплащането като на чужденците.
Новини по държави: