1 044 1

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Себастиан Курц вероятно ще се превърне в най-младия правителствен лидер в Европа

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на парламентарните избори. Те дадоха победата на консервативната формация на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия печели 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя Австрия", заяви 31-годишният външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде Reuters. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си да намали бежанците и работниците от по-бедните европейски страни.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатът показа, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.

Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след изборите каза, че ще разговаря с всички, за да види кой подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Според допитвания след вота избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Канцлерът се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелски съветник, който тайно организирал дейността на фалшиви медии, имащи за цел да злепоставят Курц и Австрийската народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизанти. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски кресла на всяка цена.

Другите две формации, които влизат в новия парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 на сто от вота.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква да се променят съществено крайните резултати. Те ще бъдат обявени в четвъртък.

Австрия


Още по темата

 • Австрия забрани бурките

  Австрия забрани бурките

  Забраната за носене на бурки в Австрия официално влезе в сила през днешния ден, съобщи „Дейли Мейл“. От днес на австрийските жители е ...
  1.10.2017
  806
  11
 • Себастиан Курц докосва властта в Австрия

  Себастиан Курц докосва властта в Австрия

  Австрийската народна партия е вероятният победител на днешните парламентарни избори. Лидерът на партията Себастиан Курц има реални шансове да стане ...
  15.10.2017
  1 420
  2
 • Захариева поздрави Курц за победата

  Захариева поздрави Курц за победата

  Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави Федералния министър за Европа, интеграция и външните ...
  16.10.2017
  322
  0
 • Вижте кой канцлер лети в икономична класа

  Вижте кой канцлер лети в икономична класа

  Досегашният външен министър и бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц пътува в икономична класа на полет от Виена за Брюксел. Това става ясно от ...
  21.10.2017
  1 397
  4
 • Себастиан Курц върви към историята

  Себастиан Курц върви към историята

  Председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц получи мандат за съставянето на нов кабинет, съобщи ORF. Мандатът на Курц му беше ...
  20.10.2017
  687
  6
 • В очакване на най-младия премиер в Европа (СНИМКИ)

  В очакване на най-младия премиер в Европа (СНИМКИ)

  Лидерите на австрийската консервативна партия Австрийска народна партия и на австрийската крайна десница Австрийска партия на свободата, Себастиан ...
  16.12.2017
  771
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 08:35  16.10.17
  Като човек който е живял 6 години в Австрия и по точно Виена,мога да кажа,че всичката по ниско платена и по непрестижна работа се върши предимно от чужденци или натурализирани такива.Просто австрииците не искат да работят професии като такси,строители,строене на пътища ,весници,магазини,тираджии,обслужващ персонал и други подобни.Все гледат по тънката работа.Не че няма и такива кито упражняват споменатите професии ,но са малко.Просто е много удобно да се използват чужденците за политически амбиции и всички проблеми свързани с безработица и икономика да се приписват на тях.Нека ги изгонят или намалят и да видим кой ще ги върши всички тези работи.Ще трябва чистокръвните австриици да се заемат ама няма да им хареса,особено и ако получават заплащането като на чужденците.

Напиши коментар:


Публикувай