940 1

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Себастиан Курц вероятно ще се превърне в най-младия правителствен лидер в Европа

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на парламентарните избори. Те дадоха победата на консервативната формация на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия печели 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя Австрия", заяви 31-годишният външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде Reuters. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си да намали бежанците и работниците от по-бедните европейски страни.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатът показа, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.

Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след изборите каза, че ще разговаря с всички, за да види кой подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Според допитвания след вота избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Канцлерът се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелски съветник, който тайно организирал дейността на фалшиви медии, имащи за цел да злепоставят Курц и Австрийската народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизанти. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски кресла на всяка цена.

Другите две формации, които влизат в новия парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 на сто от вота.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква да се променят съществено крайните резултати. Те ще бъдат обявени в четвъртък.

Австрия


Още по темата

 • Австрия забрани бурките

  Забраната за носене на бурки в Австрия официално влезе в сила през днешния ден, съобщи „Дейли Мейл“. От днес на австрийските жители е ...
  1.10.2017
  736
  11
 • Себастиан Курц докосва властта в Австрия

  Австрийската народна партия е вероятният победител на днешните парламентарни избори. Лидерът на партията Себастиан Курц има реални шансове да стане ...
  15.10.2017
  1 279
  2
 • Захариева поздрави Курц за победата

  Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави Федералния министър за Европа, интеграция и външните ...
  16.10.2017
  267
  0
 • Вижте кой канцлер лети в икономична класа

  Досегашният външен министър и бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц пътува в икономична класа на полет от Виена за Брюксел. Това става ясно от ...
  21.10.2017
  1 305
  4
 • Себастиан Курц върви към историята

  Председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц получи мандат за съставянето на нов кабинет, съобщи ORF. Мандатът на Курц му беше ...
  20.10.2017
  602
  6
 • В очакване на най-младия премиер в Европа (СНИМКИ)

  Лидерите на австрийската консервативна партия Австрийска народна партия и на австрийската крайна десница Австрийска партия на свободата, Себастиан ...
  16.12.2017
  678
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин (гост)
  Отговор
  1 08:35  16.10.17
  Като човек който е живял 6 години в Австрия и по точно Виена,мога да кажа,че всичката по ниско платена и по непрестижна работа се върши предимно от чужденци или натурализирани такива.Просто австрииците не искат да работят професии като такси,строители,строене на пътища ,весници,магазини,тираджии,обслужващ персонал и други подобни.Все гледат по тънката работа.Не че няма и такива кито упражняват споменатите професии ,но са малко.Просто е много удобно да се използват чужденците за политически амбиции и всички проблеми свързани с безработица и икономика да се приписват на тях.Нека ги изгонят или намалят и да видим кой ще ги върши всички тези работи.Ще трябва чистокръвните австриици да се заемат ама няма да им хареса,особено и ако получават заплащането като на чужденците.

Напиши коментар:


Публикувай