16 Октомври, 2017 09:10 2 992 12

Роман отпада от учебна програма заради думата "негър" (ВИДЕО)

  • негър-
  • да убиеш присмехулник-
  • харпър ли-
  • роман

"Да убиеш присмехулник" е премахнат от изучаваните творби в град Билокси, щата Мисисипи

Роман отпада от учебна програма заради думата "негър" (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Класическият роман на Харпър Ли - "Да убиеш присмехулник", който разказва за расизма в южните щати, е премахнат от списъка с изучавани творби в град Билокси, Мисисипи. Причината е, че езикът в книгата кара хората да се чувстват неудобно, съобщи The Guardian.

"Имаше оплаквания и затова решихме да я премахнем от учебния план. Тя все още е в библиотеката, но можем да преподаваме същите уроци и с други произведения", заяви ръководител на местния училищен съвет.

Причината да се забрани книгата е използването на думата "негър", която е спомената 48 пъти в нея. Според ръководството децата няма да могат да дочетат творбата, тъй като ръководството взима решението по средата на учебния срок.

Миналата година "Да убиеш присмехулник" беше изтеглена от учебната програма и в щата Вирджиния.

Роман отпада от учебна програма заради думата "негър" (ВИДЕО)

Харпър Ли се занимава с расово неравенство в малък град в Алабама. Причината е предполагаемо изнасилване на бяла жена, за което е обвинен тъмнокож. От книгата са продадени повече от 40 милиона екземпляра.

През 1962 година творбата беше екранизирана от Холивуд и спечели 3 награди "Оскар".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    20 1 Отговор
    Тези са много чувствителни към думите. Де да бяха и така към някои дейсвия.
  • 2 Барчо

    27 1 Отговор
    Това с думите "негър", "циганин" и др. вече е нелепо и нереално. Вече се чудят от каква простотия да измислят. Днес ще ги извадят от учебната програма, а утре ще ги обявят за литература, сееща расизъм и трябва да бъде унищожена!!! Те така в скоро време трябва да забранят и романите, където се ползват думите "бял", "червенокож", "жълт" и подобни оприличаващи раси и националности. Ми аз мога да демонстрирам чувство на обида, че в романите на Майн Рид и на други автори с приключенски характер наричат такива като мен "бели". И тях ли ще трябва ще трябва да се обявят за расистки? Щото африканец ако ми каже "бял" - смисъла на цвета вложен от неговата уста ще е расизъм!!!!!
    Забелязвам напоследък, че израза "Афро-американец" на много места се употребява, като вече му се залага смисъла на "негър" - да се чете за обида. Така афро-американеца пак се превръща в "негър". И какъв е смисъла? Някои хора да лапат лесни пари. Това са комисии, дарения, организации и т.н., които лапат грешни пари за нищо. Навремето и казвахме "снежинки". Обаче не сме влагали расистки смисъл.
    И в края на краищата за мен расизма е тогава, когато посегнеш на правата на някой само защото е от друга раса, независимо каква.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Emperorex

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Много точен коментар
  • 4 Барчо

    15 1 Отговор
    И за мен ако кажа на някой "чернокож", "негър" - това не е обида, а констатация. "Чернокож" е синоним на "негър". Би трябвало да се смята за обида на расова основа, когато "чернокож", "негър", "цветнокож" и други синоними на тази раса се употребяват в комбинация с обидна дума, като "тъпанар", "изрод" и други подобни. Само тогава може да се каже, че обидата е насочена към определена раса и е расизъм. А най-горе опоменатите са просто определяне принадлежността на човека към неговата раса.
  • 5 Gost

    15 1 Отговор
    Не творбата тях да премахнат!
  • 6 Барчо

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    По повод на друга статия бях писал, че американците в много отношения отдавна са надминали политиката на Адолф Хитлер. Имам в предвид геноцида срещу коренното население на Америка, индианците, робовладелството, което е приключило доста след френската буржоазна революция, броя войни до сега и т.н. Сега са на път да надминат СС и с горенето на клада на собствените си класици и поети. Само че краварите ще направят и пари от това.
  • 7 Kcaniba

    14 2 Отговор
    Това че са черни негратата и циганите да им е проблемът!!!!
    Да забраним литературата , музиката и европейската култура тогава, и да слушаме черно, да гледаме бузните им, да играем баскет, белите не могат да скачат .... и блабла!!!
    Евем ти и двуличните цености!!!!
  • 8 ТНТ

    14 1 Отговор
    Помните ли филма "Белите не могат да скачат"?
    Е ли това расизим или...
  • 9 Голям прос

    17 1 Отговор
    Както и да ги наричат, негъра ще остане негър, циганина-циганин, индианеца-индианец. Какво обидно има?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чичо Пенчо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Голям прос":

    Да, обаче я си представи (само за малко)-червенокож негър,черен индианец или бял китаец. Пълен оксиморон !! ЗАТОВА : ТИ СИ ПРАВ-негърът е с черна кожа и затова е ЧЕРЕН,индианецът е ЧЕРВЕНОКОЖ и китаецът е с жълта кожа и затова ЖЪЛТУРКО !!Никакъв РАСИЗЪМ!!! ДАЖЕ ВИЖТЕ КОЛКО НЕЖНО ЗВУЧИ - Ж Ъ Л Т У Р К О !!
  • 12 1111111

    3 2 Отговор
    Да Ви е*а и великия роман!