1 663 12

Роман отпада от учебна програма заради думата "негър" (ВИДЕО)

"Да убиеш присмехулник" е премахнат от изучаваните творби в град Билокси, щата Мисисипи

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Класическият роман на Харпър Ли - "Да убиеш присмехулник", който разказва за расизма в южните щати, е премахнат от списъка с изучавани творби в град Билокси, Мисисипи. Причината е, че езикът в книгата кара хората да се чувстват неудобно, съобщи The Guardian.

"Имаше оплаквания и затова решихме да я премахнем от учебния план. Тя все още е в библиотеката, но можем да преподаваме същите уроци и с други произведения", заяви ръководител на местния училищен съвет.

Причината да се забрани книгата е използването на думата "негър", която е спомената 48 пъти в нея. Според ръководството децата няма да могат да дочетат творбата, тъй като ръководството взима решението по средата на учебния срок.

Миналата година "Да убиеш присмехулник" беше изтеглена от учебната програма и в щата Вирджиния.

Харпър Ли се занимава с расово неравенство в малък град в Алабама. Причината е предполагаемо изнасилване на бяла жена, за което е обвинен тъмнокож. От книгата са продадени повече от 40 милиона екземпляра.

През 1962 година творбата беше екранизирана от Холивуд и спечели 3 награди "Оскар".

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Gost
  Отговор
  1 09:41  16.10.17
  Тези са много чувствителни към думите. Де да бяха и така към някои дейсвия.
 • Барчо
  Отговор
  2 09:43  16.10.17
  Това с думите "негър", "циганин" и др. вече е нелепо и нереално. Вече се чудят от каква простотия да измислят. Днес ще ги извадят от учебната програма, а утре ще ги обявят за литература, сееща расизъм и трябва да бъде унищожена!!! Те така в скоро време трябва да забранят и романите, където се ползват думите "бял", "червенокож", "жълт" и подобни оприличаващи раси и националности. Ми аз мога да демонстрирам чувство на обида, че в романите на Майн Рид и на други автори с приключенски характер наричат такива като мен "бели". И тях ли ще трябва ще трябва да се обявят за расистки? Щото африканец ако ми каже "бял" - смисъла на цвета вложен от неговата уста ще е расизъм!!!!! Забелязвам напоследък, че израза "Афро-американец" на много места се употребява, като вече му се залага смисъла на "негър" - да се чете за обида. Така афро-американеца пак се превръща в "негър". И какъв е смисъла? Някои хора да лапат лесни пари. Това са комисии, дарения, организации и т.н., които лапат грешни пари за нищо. Навремето и казвахме "снежинки". Обаче не сме влагали расистки смисъл. И в края на краищата за мен расизма е тогава, когато посегнеш на правата на някой само защото е от друга раса, независимо каква.

  Коментиран от #3, #6

 • Emperorex
  Отговор
  3 09:50  16.10.17

  До коментар #2 от "Барчо":

  Много точен коментар
 • Барчо
  Отговор
  4 09:54  16.10.17
  И за мен ако кажа на някой "чернокож", "негър" - това не е обида, а констатация. "Чернокож" е синоним на "негър". Би трябвало да се смята за обида на расова основа, когато "чернокож", "негър", "цветнокож" и други синоними на тази раса се употребяват в комбинация с обидна дума, като "тъпанар", "изрод" и други подобни. Само тогава може да се каже, че обидата е насочена към определена раса и е расизъм. А най-горе опоменатите са просто определяне принадлежността на човека към неговата раса.

 • Gost
  Отговор
  5 09:54  16.10.17
  Не творбата тях да премахнат!
 • Барчо
  Отговор
  6 10:00  16.10.17

  До коментар #2 от "Барчо":

  По повод на друга статия бях писал, че американците в много отношения отдавна са надминали политиката на Адолф Хитлер. Имам в предвид геноцида срещу коренното население на Америка, индианците, робовладелството, което е приключило доста след френската буржоазна революция, броя войни до сега и т.н. Сега са на път да надминат СС и с горенето на клада на собствените си класици и поети. Само че краварите ще направят и пари от това.
 • Kcaniba
  Отговор
  7 10:01  16.10.17
  Това че са черни негратата и циганите да им е проблемът!!!! Да забраним литературата , музиката и европейската култура тогава, и да слушаме черно, да гледаме бузните им, да играем баскет, белите не могат да скачат .... и блабла!!! Евем ти и двуличните цености!!!!
 • ТНТ
  Отговор
  8 10:01  16.10.17
  Помните ли филма "Белите не могат да скачат"? Е ли това расизим или...
 • Голям прос
  Отговор
  9 11:25  16.10.17
  Както и да ги наричат, негъра ще остане негър, циганина-циганин, индианеца-индианец. Какво обидно има?

  Коментиран от #11

 • 10 12:22  16.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • чичо Пенчо
  Отговор
  11 17:04  16.10.17

  До коментар #9 от "Голям прос":

  Да, обаче я си представи (само за малко)-червенокож негър,черен индианец или бял китаец. Пълен оксиморон !! ЗАТОВА : ТИ СИ ПРАВ-негърът е с черна кожа и затова е ЧЕРЕН,индианецът е ЧЕРВЕНОКОЖ и китаецът е с жълта кожа и затова ЖЪЛТУРКО !!Никакъв РАСИЗЪМ!!! ДАЖЕ ВИЖТЕ КОЛКО НЕЖНО ЗВУЧИ - Ж Ъ Л Т У Р К О !!
 • 1111111
  Отговор
  12 19:53  16.10.17
  Да Ви е*а и великия роман!

Напиши коментар:


Публикувай