2 312 8

Берлин: Атина лъже за бежанците

Германски вестник упреква гръцките власти заради недостатъчната охрана на южната граница на ЕС

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Германският в. Welt am Sonntag твърди, че Гърция "фабрикува" неверни данни за бежанците, а България се превръща в значителна транзитна страна за мигранти и бежанци.

В публикация, цитирана от гръцкото издание News.in, вестникът посочва, че всеки месец в Германия пристигат, най-вече през Балканите, 15 хиляди желаещи убежище.

Засилените полицейски проверки по границата между Гърция и Македония са довели до създаването на "алтернативни миграциони пунктове", най-значимите от които са транспортът по въздух и коридорът, който минава през българо-турската граница, отбелязва Welt am Sonntag.

Изданието упреква и властите в Атина заради недостатъчната охрана на границите на страната и заради предоставяна от тях невярна представа за реалните мащаби на миграцията.

В статия на челна страница Welt am Sonntag пише още, че макар балканският маршрут да се смята за затворен, около 15 хиляди мигранти пристигат всеки месец във Федералната република и то най-вече през балканските страни.

Една от причините е, че страни-членки на ЕС, като Гърция и България, не охранявали в достатъчна степен външните си граници, като по този начин разрешавали на бежанци, противно на приетите норми в съюза, да продължат пътуването си до Централна Европа. Много от тях стигат до ФРГ.

Позовавайки се на германски източници по сигурността и на европейски дипломати Welt am Sonntag твърди още, че гръцкото правителство давало неверни данни за броя на бежанците, намиращи се на територията на страната.

Докато Атина говори за 62 хиляди души в континенталната част на Гърция и островите, в действителност броят им не надхвърля 40 хиляди, допълва германският вестник.

Германия


Още по темата

 • Кървав инцидент с мигранти в Гърция

  Кървав инцидент с мигранти в Гърция

  Неизвестни лица са нападнали мигранти в района на новото пристанище на град Патра, полуостров Пелопонес, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Според ...
  27.10.2017
  2 033
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Gost
  Отговор
  1 22:10  16.10.17
  е сега гърците, да кажат, че немците лъжат за бороя на чужденците в германия и да се разтуря ЕС>
 • Патриот
  Отговор
  2 22:20  16.10.17
  В Гепмания са ги заловили. Те да си се оправят с тях. От къде са минавали преди това никой не знае.
 • Миро
  Отговор
  3 22:24  16.10.17
  Еми кой ги покани аз ли?
 • толерастията е вредна
  Отговор
  4 22:53  16.10.17
  Германците са мега нагли !!! Меркел изтрещялата ги покани и прави всдичко възможно да ислямизира Европа, а те казват, че Гърция и България им били виновни !?!? Впрочем, как си представят опазването по границите???? Ако граничните почнат да стрелят, де що има германски толераст, ще нададе вой до небесата! Те навлеците от добра дума и "не идвайте тук" не разбират та нека кажат германците, как си го представят ?

 • 5 07:28  17.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  6 07:52  17.10.17
  Колко е бил прав Ердоган..Той предложи на Меркел да се направят зона за бежанци в самата Сирия и там да се окаже хуманитарна помощ..до последно беше против това да се дестабилизира Либия ..Кадафи възпираше потока от бкжанци към Европа
 • Ципрас
  Отговор
  7 08:31  17.10.17
  Гърция бежанци не задържа, каквото дойде го наритваме за Германия
 • Хохи
  Отговор
  8 09:30  17.10.17
  Колеги, да ви питам нещо. Разбирате ли защо тези "бежанци"напъплиха Европа, на ясно ли сте какво се случва???

Напиши коментар:


Публикувай