Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 11:54 5 266 0

Ликвидираха емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия (СНИМКИ)

  • иснилон хапилон-
  • марави-
  • филипини-
  • родриго дутерте-
  • абу саяф-
  • ислямска държава

Иснилон Хапилон беше включен в американския списък с "най-издирваните терористи"

Ликвидираха емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Иснилон Хапилон - ислямистки водач, включен в американския списък с "най-издирваните терористи", е убит в сраженията в обсадения град Марави. Новината съобщи филипинското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

Анализаторите представят 51-годишния радикален лидер като емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия, където групировката се стреми да изгради халифат на фона на военните си поражения в Ирак и Сирия.

Хапилон е убит заедно със своя съюзник Омар Мауте, също оглавявал групировка, врекла се във вярност на ИД.

Става дума за неуспял опит на властите да заловят жив Хапилон, след като Вашингтон обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста му. САЩ го представиха като лидер на терористичната ислямистка групировка "Абу Саяф".

Ликвидираха емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия (СНИМКИ)

Телата на двамата ще бъдат изследвани чрез анализ на ДНК с оглед възнагражденията, предложени от правителствата на Филипините и на САЩ, съобщи министърът на отбраната на островната държава.

Бойните действия в района на Марави ще бъдат спрени "до ден или два", заяви още той. Джихадистите бяха хвърлили в хаос най-големия мюсюлмански град в католическата държава.

Ликвидираха емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия (СНИМКИ)

По време на боевете в района бяха ликвидирани повече от 820 бойци от ислямистките групировки "Абу Саяф" и "Мауте". Армията и полицията дадоха 162 жертви. Загинаха също най-малко 47 мирни жители, посочи министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА