4 656 0

Ликвидираха емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия (СНИМКИ)

Иснилон Хапилон беше включен в американския списък с "най-издирваните терористи"

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Иснилон Хапилон - ислямистки водач, включен в американския списък с "най-издирваните терористи", е убит в сраженията в обсадения град Марави. Новината съобщи филипинското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

Анализаторите представят 51-годишния радикален лидер като емира на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия, където групировката се стреми да изгради халифат на фона на военните си поражения в Ирак и Сирия.

Хапилон е убит заедно със своя съюзник Омар Мауте, също оглавявал групировка, врекла се във вярност на ИД.

Става дума за неуспял опит на властите да заловят жив Хапилон, след като Вашингтон обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста му. САЩ го представиха като лидер на терористичната ислямистка групировка "Абу Саяф".

Телата на двамата ще бъдат изследвани чрез анализ на ДНК с оглед възнагражденията, предложени от правителствата на Филипините и на САЩ, съобщи министърът на отбраната на островната държава.

Бойните действия в района на Марави ще бъдат спрени "до ден или два", заяви още той. Джихадистите бяха хвърлили в хаос най-големия мюсюлмански град в католическата държава.

По време на боевете в района бяха ликвидирани повече от 820 бойци от ислямистките групировки "Абу Саяф" и "Мауте". Армията и полицията дадоха 162 жертви. Загинаха също най-малко 47 мирни жители, посочи министърът.

Филипини


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай