656 0

Македонският президент: Икономиките ни са раними

Свързаността трябва да бъде най-голям приоритет, заяви Иванов

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Икономиките на региона поотделно са слаби и раними и затова трябва да се фокусират върху онова, което ги обединява. Това заяви македонският президент Георге Иванов на среща с бизнес лидери в Скопие, предаде агенция „Танюг“.

По думите му свързаността трябва да бъде най-голям приоритет. Иванов посочи три големи предизвикателства, с които се сблъскват икономиките от региона - малки пазари за големите фирми, отлив на специалисти и остарелият начин на функциониране на компаниите.

Президентът на Македония заяви, че като държави сме успели да затворим коридора на бежанците, но не успяваме да предотвратим миграцията на младите и начетени хора към по-развитите страни.

„Те искат да стигнат до развитите центрове, за да развият своите идеи. Нашите региони се изпразват, отиват си онези, които с образованието си създават ценности, а цената от това плащат и държавите, и компаниите“, предупреди държавният глава на Македония.

Той посочи, че за да се преодолеят трудностите, трябва да има политически диалог и свързаност с Европейския съюз и НАТО. Георге Иванов заяви, че е необходимо от Брюксел да започнат възможно най-скоро преговори със Скопие.

Република Македония


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай