966 5

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит

Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей настояват за ускоряване на преговорите

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей постигнаха съгласие на работна вечеря в Брюксел снощи, че преговорите за излизане на Лондон от ЕС трябва да бъдат ускорени, предаде Reuters.

В обща декларация двамата заявиха, че в двучасовата конструктивна и приятелска среща те са направили преглед на напредъка в досегашните преговори и са единодушни, че тези усилия трябва да бъдат ускорени в идните месеци.

Срещата на Мей и Юнкер бе обявена по-малко от 24 часа предварително. На нея присъстваха и главните преговарящи от двете страни - британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на ЕС.

Журналистите бяха държани на разстояние и за разговорите не бе дадена никаква друга информация освен общата декларация от шест изречения. В нея се посочва освен това общият интерес да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, както и общата работа за засилване на сигурността на гражданите в Европа и конкретно в борбата с тероризма.

Мей и Юнкер вечеряха заедно снощи, три дни преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските лидери трябва да решат дали преговарящите за Брекзит могат да преминат към втората фаза, на която ще се обсъждат бъдещите търговски отношения между двете страни, при условие, че на досегашните разговори за условията на раздялата е постигнат достатъчен напредък.

От гледна точка на ЕС достатъчен напредък няма и вероятно 27-те ще отложат решението за срещата на върха през декември. Основният спорен въпрос е колко трябва да плати Великобритания за "развода". Според Брюксел сумата е между 60 и 100 милиарда евро.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 07:56  17.10.17
  Кралицата напуска потъващия кораб ЕС май
 • НЖП
  Отговор
  2 08:02  17.10.17
  Защо, когато вече англия не е в Европейския съюз, английският език все още е официален.

  Коментиран от #3, #4

 • Random
  Отговор
  3 10:38  17.10.17

  До коментар #2 от "НЖП":

  Щото САЩ ръководят всичкия цирк
 • некойси
  Отговор
  4 21:43  18.10.17

  До коментар #2 от "НЖП":

  Защото винаги е било на тяхната ... така както те поискат. Сега бързат да претупат, понеже доста хора се събудиха от сън и проумяха какво ги чака след брексит ама късно.
 • Патриот
  Отговор
  5 23:13  18.10.17
  Искат да се измъкнат от капана, наречен ЕС. Няма безплатен обяд. Товае като кенефа от онзи виц - вход 20 стотинки, изход 20лв.

Напиши коментар:


Публикувай