580 0

На лов за джихадисти в Йемен

Десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при въздушни удари на Пентагона

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Пентагонът съобщи, че десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при американски въздушни удари в Йемен в понеделник, предаде Reuters.

Мишени на въздушните нападения били два тренировъчни лагера в йеменската провинция Ал Байда, в които ИД обучавала новопостъпили бойци да стрелят с автомати, картечници и гранатомети.

Пентагонът не уточни как са извършени нападенията, но служител, пожелал анонимност каза, че въздушните удари били нанесени с безпилотни самолети.

В Йемен няма американски военни, но САЩ атакуват от въздуха въоръжени екстремисти, включително бойци от "Ал Кайда" на Арабския полуостров.

ИД е изградила в районите на безвластие в Йемен лагери, където набира, обучава и подготвя бойци за нападения срещу Америка и съюзниците й по света, се посочва в съобщението на Пентагона, цитирано от Reuters.

Йемен затъна в хаос след бунта от Арабската пролет през 2011 г., който свали от власт дългогодишния държавен лидер Али Абдула Салех. Сега той е съюзник на шиитските метежници от Севера, срещу които от март 2015 г. се сражава арабска коалиция начело със Саудитска Арабия.

Йемен


Още по темата

 • Смъртта дебне от небето над Йемен (ВИДЕО)

  Петима членове на "Ал Кайда" са убити при атака на американски безпилотен самолет срещу автомобил, превозващ оръжие в йеменската провинция ...
  30.04.2017
  1 545
  1
 • Бунтовници стрелят с ракети по Мека

  Балистична ракета, изстреляна от шиитските бунтовници в Йемен, е била прехваната снощи близо до свещения град Мека в Саудитска Арабия месец преди ...
  28.07.2017
  1 052
  10
 • Йемен на щурм срещу Саудитска Арабия

  Армията на Йемен е нанесла поражения на силите на Саудитска Арабия, съобщи AMN. Боевете са се водили в близост до саудитските райони на Жисан, ...
  2.08.2017
  1 529
  8
 • Нападател с нож окървави мол в Полша

  Мъж атакува с нож посетителите на търговски център в Полша, съобщи „Ню Йорк Дейли Нюс“. Атаката е станала в град Сталова Вола. В ...
  20.10.2017
  963
  2

Напиши коментар:


Публикувай