721 0

На лов за джихадисти в Йемен

Десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при въздушни удари на Пентагона

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Пентагонът съобщи, че десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при американски въздушни удари в Йемен в понеделник, предаде Reuters.

Мишени на въздушните нападения били два тренировъчни лагера в йеменската провинция Ал Байда, в които ИД обучавала новопостъпили бойци да стрелят с автомати, картечници и гранатомети.

Пентагонът не уточни как са извършени нападенията, но служител, пожелал анонимност каза, че въздушните удари били нанесени с безпилотни самолети.

В Йемен няма американски военни, но САЩ атакуват от въздуха въоръжени екстремисти, включително бойци от "Ал Кайда" на Арабския полуостров.

ИД е изградила в районите на безвластие в Йемен лагери, където набира, обучава и подготвя бойци за нападения срещу Америка и съюзниците й по света, се посочва в съобщението на Пентагона, цитирано от Reuters.

Йемен затъна в хаос след бунта от Арабската пролет през 2011 г., който свали от власт дългогодишния държавен лидер Али Абдула Салех. Сега той е съюзник на шиитските метежници от Севера, срещу които от март 2015 г. се сражава арабска коалиция начело със Саудитска Арабия.

Йемен


Още по темата

 • Смъртта дебне от небето над Йемен (ВИДЕО)

  Смъртта дебне от небето над Йемен (ВИДЕО)

  Петима членове на "Ал Кайда" са убити при атака на американски безпилотен самолет срещу автомобил, превозващ оръжие в йеменската провинция ...
  30.04.2017
  1 689
  1
 • Бунтовници стрелят с ракети по Мека

  Бунтовници стрелят с ракети по Мека

  Балистична ракета, изстреляна от шиитските бунтовници в Йемен, е била прехваната снощи близо до свещения град Мека в Саудитска Арабия месец преди ...
  28.07.2017
  1 113
  10
 • Йемен на щурм срещу Саудитска Арабия

  Йемен на щурм срещу Саудитска Арабия

  Армията на Йемен е нанесла поражения на силите на Саудитска Арабия, съобщи AMN. Боевете са се водили в близост до саудитските райони на Жисан, ...
  2.08.2017
  1 675
  8
 • Нападател с нож окървави мол в Полша

  Нападател с нож окървави мол в Полша

  Мъж атакува с нож посетителите на търговски център в Полша, съобщи „Ню Йорк Дейли Нюс“. Атаката е станала в град Сталова Вола. В ...
  20.10.2017
  1 062
  2

Напиши коментар:


Публикувай