684 0

На лов за джихадисти в Йемен

Десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при въздушни удари на Пентагона

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Пентагонът съобщи, че десетки бойци на "Ислямска държава" са били убити при американски въздушни удари в Йемен в понеделник, предаде Reuters.

Мишени на въздушните нападения били два тренировъчни лагера в йеменската провинция Ал Байда, в които ИД обучавала новопостъпили бойци да стрелят с автомати, картечници и гранатомети.

Пентагонът не уточни как са извършени нападенията, но служител, пожелал анонимност каза, че въздушните удари били нанесени с безпилотни самолети.

В Йемен няма американски военни, но САЩ атакуват от въздуха въоръжени екстремисти, включително бойци от "Ал Кайда" на Арабския полуостров.

ИД е изградила в районите на безвластие в Йемен лагери, където набира, обучава и подготвя бойци за нападения срещу Америка и съюзниците й по света, се посочва в съобщението на Пентагона, цитирано от Reuters.

Йемен затъна в хаос след бунта от Арабската пролет през 2011 г., който свали от власт дългогодишния държавен лидер Али Абдула Салех. Сега той е съюзник на шиитските метежници от Севера, срещу които от март 2015 г. се сражава арабска коалиция начело със Саудитска Арабия.

Йемен


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай