17 Октомври, 2017 09:57 2 183 6

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ)

  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • мадрид

Прокуратурата смята, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на 1 октомври

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на каталунски сепаратистки организации, които са заподозрени в противодържавна дейност.

Прокуратурата смята, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ)

Вчера Санчес и Куишарт се явиха за втори път пред специалния съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона.

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ)

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ)

Съобщението за арестите бе посрещнато снощи по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, с автомобилни клаксони и оглушителен шум.

Организациите, оглавявани от двамата задържани - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - отправиха призив към хората в Каталуния да спрат работа, за да протестират срещу арестите.

Арести на сепаратистки лидери в Испания (СНИМКИ)

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че арестуването на двамата лидери е "много лоша новина".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Adam

    21 3 Отговор
    а като бомбиха сърбия хавиер соланата ривиеши за косово и за правата им на самоопределение:)
  • 2 Гост

    8 2 Отговор
    Да така е! Ама нали знаеш - в чужд г*з и 100 х*я за малко. :)
  • 3 Гост

    6 2 Отговор
    Поправка - Са малко!
  • 4 Диляна Попов.

    11 1 Отговор
    Всички сепаратисти в ареста за пример на другите!🇧🇪
  • 5 ААА

    8 1 Отговор
    Който сее ветрове жъне бури. Една история винаги може да се повтори два пъти , но единият път като комедия, а другият път като трагедия. Създадохте прецеденти като този с бивша Югославия, и сега с вашите камъни по вашите глави.

    Коментиран от #6

  • 6 ГОСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ААА":

    Населението на Косово е между 1,9 и 2,2 млн. души. Автономната област Каталония заема площ от 32 114 km² и има население 7 354 441 души. ДЕМОКРАЦИЯ, БРАТКО.
Новини по държави: