741 1

Австрийският президент към Курц: Спазвай европейските ценности

Себастиан Курц ще е следващият премиер на Австрия

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Австрийският президент ще възложи на консервативния лидер Себастиан Курц да състави ново правителство и го предупреди, че трябва да „спазва европейските ценности“, съобщи „Ройтерс“..

Александър Ван дер Белен благодари на настоящите министри в кабинета за свършената работа и им заръча да спазват своите задължения до сформирането на ново правителство.

Според конституцията на Австрия президентът трябва да започне консултации с партийните лидери след парламентарните избори и да възложи на победилата политическа сила да състави кабинет. „Ще възложа на лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство, ако резултатите не се променят", каза Ван дер Белен.

На парламентарните избори в неделя партията на Курц спечели близо 31.5% от гласовете на австрийците. 31-годишният Курц е сочен за сигурен нов премиер на страната. Не е ясна политическата насока, в която ще поеме консервативният лидер.

Политическите анализатори не изключват сценарий да приеме по-твърд курс надясно. Александър Ван дер Белен заяви, че Курц трябва да следва европейските ценности.

Австрия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Олигарха
    Отговор
    1 15:57  17.10.17
    Краят на ЕС е близо, където се появим ние трева не никне!

Напиши коментар:


Публикувай