1 169 3

Китайска космическа станция може да падне на Земята

Нейни части може да паднат в района на България

Росен Стойчев

Китайската космическа станция е извън контрол, съобщиха от „Синхуа“, цитирани от БТВ.

На 29 септември 2011 година от космодрума Дзиуцюен е изстреляна ракета, която носи на борда си едномодулната станция „Тиенгун 1”, или „Небесен дворец”. Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.

Ракетата-носител извежда на 360 километра над Земята станцията, която е с диаметър 10,4 метра и тегло 8,5 тона. Тя е оборудвана с модерни уреди и технологии, а целта е да бъдат тествани в реални космически условия.

„Небесният дворец” изпълнява успешно всички поставени задачи, до него лети и пилотирана мисия с китайски космонавти.

През март миналата година китайската информационна агенция „Синхуа” съобщи, че е изгубена връзката със станцията. Това означава, че наземният контрол не може да се осъществи контакт с навигационните й системи, за да овладее нейното движение в орбита.

В момента станцията орбитира с висока скорост около нашата планета и постепенно се снижава към нея. Обектът е неконтролируем и затова е трудно да се определи точната му траектория и предполагаемо място на падане. Приблизителните изчисления обаче показват, че през пролетта на 2018 г. „Небесен дворец” ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера.

Китайските учени успокояват, че по-голямата част от станцията ще изгори при навлизането в атмосферата. Както стана преди 16 години с руската „Мир”.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров сподели за bTV, че отломки от падащата станция могат да изгорят или паднат на българска територия.

„Нужни са около няколко месеца, за да може китайската станция да загуби постепенно височина, да навлезе в по-дебелите пластове на земната атмосфера и да изгори в нея. Изчислено е, че между март и април следващата година тя ще падне на Земята и България се намира и на пътя на траекторията, на който могат да паднат части. Разбира се, не мисля, че има нужда хората да се притесняват”, отбеляза той.

Китай


Още по темата

 • Земята през "сателитни очи" (СНИМКИ)

  Земята през "сателитни очи" (СНИМКИ)

  НАСА сподели нови сателитни снимки, позволяващи ни за пореден път да видим красивата си планета от Космоса. Изображенията са заснети от различни ...
  2.07.2017
  2 485
  3
 • Красотата на Земята от Космоса (СНИМКИ)

  Красотата на Земята от Космоса (СНИМКИ)

  НАСА разкри нови сателитни снимки, позволяващи ни да видим красивата си планета от Космоса. Изображенията са заснети от различни апарати, ...
  26.05.2017
  1 908
  1
 • Тюркоазени вихри в Черно море (СНИМКА)

  Тюркоазени вихри в Черно море (СНИМКА)

  През повечето лета, водите на Черно море придобиват очарователни тюркоазни нюанси. Явлението не е необичайно, но тази година е особено силно изявено. ...
  14.06.2017
  2 228
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:05  19.10.17
  Китайско!

  Коментиран от #2

 • а Българското ???
  Отговор
  2 16:54  19.10.17

  До коментар #1 от "Гост":

  Публикувано във факти.бг: Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.
 • Хихихи
  Отговор
  3 18:15  19.10.17
  Дано да падне върху парламента и да е петък, по време на парламентарния контрол, и за щастие на целия български народ, и парламента, и правителството да са с пълен кворум и 100% присъствие! Хихихи

Напиши коментар:


Публикувай