Last news in Fakti

19 Октомври, 2017 11:59 1 629 3

Китайска космическа станция може да падне на Земята

  • космическа станция-
  • китайска-
  • земята

Нейни части може да паднат в района на България

Китайската космическа станция е извън контрол, съобщиха от „Синхуа“, цитирани от БТВ.

На 29 септември 2011 година от космодрума Дзиуцюен е изстреляна ракета, която носи на борда си едномодулната станция „Тиенгун 1”, или „Небесен дворец”. Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.

Ракетата-носител извежда на 360 километра над Земята станцията, която е с диаметър 10,4 метра и тегло 8,5 тона. Тя е оборудвана с модерни уреди и технологии, а целта е да бъдат тествани в реални космически условия.

„Небесният дворец” изпълнява успешно всички поставени задачи, до него лети и пилотирана мисия с китайски космонавти.

През март миналата година китайската информационна агенция „Синхуа” съобщи, че е изгубена връзката със станцията. Това означава, че наземният контрол не може да се осъществи контакт с навигационните й системи, за да овладее нейното движение в орбита.

В момента станцията орбитира с висока скорост около нашата планета и постепенно се снижава към нея. Обектът е неконтролируем и затова е трудно да се определи точната му траектория и предполагаемо място на падане. Приблизителните изчисления обаче показват, че през пролетта на 2018 г. „Небесен дворец” ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера.

Китайските учени успокояват, че по-голямата част от станцията ще изгори при навлизането в атмосферата. Както стана преди 16 години с руската „Мир”.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров сподели за bTV, че отломки от падащата станция могат да изгорят или паднат на българска територия.

„Нужни са около няколко месеца, за да може китайската станция да загуби постепенно височина, да навлезе в по-дебелите пластове на земната атмосфера и да изгори в нея. Изчислено е, че между март и април следващата година тя ще падне на Земята и България се намира и на пътя на траекторията, на който могат да паднат части. Разбира се, не мисля, че има нужда хората да се притесняват”, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 3 Отговор
    Китайско!

    Коментиран от #2

  • 2 а Българското ???

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.
  • 3 Хихихи

    2 1 Отговор
    Дано да падне върху парламента и да е петък, по време на парламентарния контрол, и за щастие на целия български народ, и парламента, и правителството да са с пълен кворум и 100% присъствие! Хихихи
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания