1 296 24

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран

Венцислав Михайлов

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в пленен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоят на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до 2011 г. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава, след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътуваше в чужбина с любимата си шатра.

Либия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 07:38  20.10.17
  Екзекутиран е силно казано. Разкъсан от средновековна, побесняла дива тълпа, с благословията на фащ и хищната усмивка на Хилъри. После се случиха всички тези весели неща: ИДИЛ, тарамбуки в Европа, корупционите схеми излязоха.. колко европейски монарха и политика му висяли някой друг милион, та дори и нашия царопремиер е доста намесен....
 • Залюпен
  Отговор
  2 07:51  20.10.17
  И сега Либия цъфна и завърза...
 • Пеньо
  Отговор
  3 08:27  20.10.17
  Бе екзекутиран главният екзекутор! Каква ирония!

  Коментиран от #4, #10

 • Ьььььь
  Отговор
  4 08:44  20.10.17

  До коментар #3 от "Пеньо":

  Главният екзекутор още не му е дошъл редът. Та главният скоро ще гори в адски пламъци ,които ще се издигнат на километри над САЩ--е тогава и ще свърши главният екзекутор..

 • Наш от село
  Отговор
  5 08:44  20.10.17
  Според мен можеше да поиска политическо убежище някъде , например в Швейцария и още да си живее като ЦАР а той глупака стоя до последно да не изтърве Властта , ЕЙ КАКВО НЕЩО Е ВЛАСТТА

  Коментиран от #6

 • Ьььььь
  Отговор
  6 09:15  20.10.17

  До коментар #5 от "Наш от село":

  Да си чул нещо за чест и достойнство--а за държавническо поведение и лидерство....или викаш важното е тумбака да е пълен с кИбабчета...

  Коментиран от #16, #17, #23

 • Да го кажем направо
  Отговор
  7 09:19  20.10.17
  "Дойдохме,видяхме,убихме"--думи и истеричен смях на главният "демократ" Хилъри Клинтън по този повод.............Изводите си правете сами!!!!!!!!!
 • гост
  Отговор
  8 09:28  20.10.17
  Същото го чака Кимчо ...
 • Олигарха
  Отговор
  9 09:28  20.10.17
  Маймуните от Либия никога няма да видят по-висок стандарт от този при Кадафи и ще отидат бързо в средновековието където им е мястото. За лицемерието на западните обирджии просто нямам думи, след колонизацията и експлоатацията на половината Свят в средата на 20-ти век, да продължиш с алчната си политика и през 21-ви век е сигнал, че нищо никога няма да се промени т.е. англо-саксонците в комбинация с евреите ще колят и бесят докато могат за да измъкнат и последното парче злато от ръката на всеки туземец срещу малко огнена вода или блестящо стъкълце. В момента само Китай, Русия и Иран са на ясно с това или по-точно имат възможността да се предпазят от колониалната политика на САЩ.
 • Бай хой
  Отговор
  10 09:57  20.10.17

  До коментар #3 от "Пеньо":

  Пенко знаеш ли колко е жалко да се радваш на смъртта а други му? А още по жалко да се радваш на разрушаването на светски държави и съсипването на живота на цели народи? И тия жалки същества имат наглостта да се наричат демократи и борци за един по добър свят. Още по жалки са пък ония които ги бият по тиквите а те си мислят че божия манна се ръси по главите им, и рупат ли рупат отпадъци. Та оня горе си знае работата.

  Коментиран от #11

 • Пеньо
  Отговор
  11 10:20  20.10.17

  До коментар #10 от "Бай хой":

  Хойчо, Ако беше прочел поне малко мои коментари, щеше да знаещ, че не се радвам на ничия смърт, дори на най-заслужилите главорези от ИДИЛ. Само отбелязвам, че каквото са търсили, това са намерили. А когато гинат руснаци и американци съжалявам за загубата, защото те са войници на своите държави! Що се отнася до Кадафито, то той не създаде светска държава, а някаква джамахирия по собствено диктаторско усмотрение, където той и само той беси и коли и само на него се кланят. Е видяха му сметката тези, които му се кланяха. Убиха го, като куче, което според мен не трябваше да става, а да бъде съден! А ти, ако беше българин, а не безродник трябваше да изпитваш към него поне малко неприязън заради медицинските ни сестри. Но безродието за това е безродие, защото му липсва чувство за национална принадлежност.

  Коментиран от #14

 • Гост
  Отговор
  12 10:44  20.10.17
  Добре, че беше Кадафи та тази сган да види малко живот. Живееха си охолно. А сега вече видяха кон боб яде ли. Пълни глупаци. Сега ще ги разграбват до последно. Имам приятел който си ходи поне веднъж там. На времето дойде тук да се изучи и остана ожени се и сега е. От него черпя инфо.
 • 13 10:46  20.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бай хой
  Отговор
  14 11:05  20.10.17

  До коментар #11 от "Пеньо":

  Не съм и никога не съм бил безродник. Нямам нищо общо със медицинските ви сестри. Не знам какви са на теб лично, лели ли са ти? Сигурно и сега ще се застъпиш за спас, и ще искаш да го освободят, та той дори не е обвинен във заразяване умишлено на деца. И след като и той е Българин и ако не го оправдая сигурно щесъм пак безродник. Безродници са тези които не знаят защо днес се наричат Българи и слогуват на окупаторите.

  Коментиран от #18

 • стоян георгиев
  Отговор
  15 11:47  20.10.17
  асад да се готви.него го ца на народа си ,подобно на кадафито.чака същото.ще се срещне с любовта на народа си .като толкова са го обичали що ли въстанаха масово и го утрепаха.страннаработа,а ?сигурно сорос е пратил джихадисти в либия.

  Коментиран от #20

 • Наш от село
  Отговор
  16 11:47  20.10.17

  До коментар #6 от "Ьььььь":

  Ами защо плюете бойко и той заради чест и достойнство не дава властта ??? ???????????
 • наш от село
  Отговор
  17 11:50  20.10.17

  До коментар #6 от "Ьььььь":

  Мясаш ми на чирвен Куманяга
 • Пеньо
  Отговор
  18 12:07  20.10.17

  До коментар #14 от "Бай хой":

  Хойчо, ти 100% отговаряш на определението за "безродник", независимо дали си соросоид или путиноид! Не зная дали това е последица от нерадостно детство, тежко семейно положение, болест или никък интелект. Да ти със всяко писане доказваш, че слУгуваш на някого и се срамуваш, че си българин, ако въобще си такъв-тогава нещата са по-обясними. Българските сестри не са ми роднини, те са българки осъдени в противоречие на всички доказателства. Международна експертиза доказа, че заразяването е резултат на вътрешноболнична инфекция и употреба на недобре стерилизирани многократни спринцовки и е започнало много преди те да започнат работа там! Спас да си носи последствията за това, което е сторил/откъде накъде го намеси и него/. Плосък, пак не четеш какво пиша и си измисляш простотии! Не мога да ти помогна, щом си решил да си изкарваш прехраната с целуване на....

  Коментиран от #19, #21

 • Бай хой
  Отговор
  19 12:16  20.10.17

  До коментар #18 от "Пеньо":

  И дори да е било така че е вътрешно болнична инфекция нали точно тези твои сестри са работили там и са били част от екипа. За какво оправдание говориш. Хората са разследвали и са установили че някои от персонала са виновни, и дори най виновните са успяли да се измъкнат. Темата все пак не е за твоите сестри борци за демокрация.
 • на деса шушито
  Отговор
  20 12:40  20.10.17

  До коментар #15 от "стоян георгиев":

  Вярно, либийците възстанаха срещу Кадафито за да имат сега две правителства, нисък стандарт, война между групички мюслита дето не знаят за какво се въргалят. Да тренират за спортната фрегата между Оксфорт и Кемридж, като щъкат с лодки към Италия и изобщо козяшка му работа! Но важното е, че имат "демокрация"!

 • ГОСТ
  Отговор
  21 13:36  20.10.17

  До коментар #18 от "Пеньо":

  АЛО, ПЕНЧО ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ В ЛИБИЯ, КОГАТО СЕ ОТВАРЯШ Е АМПУЛА И НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАШЕ ЦЯЛАТА СЕ ИЗХВЪРЛЕШЕ. В БЪЛГАРИЯ ПО ТОВА ВРЕМЕ, СЕ ЛЕПЯХА С ЛЕВКОПЛАСТ И СЕ ПОЛЗВАШЕ ПАК.
 • мунчо
  Отговор
  22 15:24  20.10.17
  ако не знаете-ша ви светна: кадафито не е никакъв либиец,а е евреин! второ: кадафито не е убит,а е убит негов двойник! наивно е да се смята че човек/и то евреин/ притежаващ милиарди, ша го хванат в един канал под пътя?! това е версия за наивници,между другото е същото и за садамчо! а колкото за нашите сестри,истината е елементарна: корана забранява да се дарява кръв,та необходимата за медицински цели кръв се дарява или купува от немюсюлмани,и нашите каки са работили точно в такъв кръвен център и естествено са търгували с банки кръв/къде законно,къде не/! та либийците са подхвърлили нарочно заразени банки,не само да накиснат нашите хора,а просто да не заплатят на българската фирма/или България като цяло/,извършили проучване за нефт за няколко милиарда долара! също така да сложат ръка на стотина български нефтени съоръжения намиращи се в либия! е,направиха го-нито платиха дълга си,нито си прибрахме сондите! това е!
 • antimediator
  Отговор
  23 18:47  20.10.17

  До коментар #6 от "Ьььььь":

  Ти си психичноболен !Каква чест и достойнство при този идиот ?! Той е виновен за безчет убийства и всякакви други насилия.Отделно е бил и наркозависим. Същите бяха в източна Европа комунистическите управници като Чаушеску,Т.Ж. и другите боклуци.

  Коментиран от #24

 • ЧЕСТНО
  Отговор
  24 19:12  20.10.17

  До коментар #23 от "antimediator":

  ТЪЙ ЛИ А ГОВЕДАРИТЕ ЩО НАРОД ИЗТРЕПАХА В ИРАК А?? А МИ НА ДРУГИ МЕСТА ПО СВЕТА СЕ ХУБАВИ ЧОВЕШКИ КУРБАНИ ПРАЯТ БЕЗ СПИР.ЗАЛЮХАН ЧОВЕКОПОДОБЕН ТИП КЪТ ВАЗИ Е ОПАСЕН ЗА СЕБЕ СИ И ОКОЛНИТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай