832 0

Полша подписа два меморандума с Тайван

Република Китай затяга връзките с Европа

Виолина Цветанова

Република Китай и Полша подписаха два меморандума за разбирателство, насочени към засилване на сътрудничеството в областта на финансовия надзор и слънчевата енергия.

„Финансовото споразумение, подписано между Комисиите за финансов надзор на двете държави, е първото по рода си, което Тайван постига с централноевропейска нация“, заявиха от Министерство на икономиката. От своя страна пактът за слънчевата енергия има за цел да засили сътрудничеството между индустриалните групи за развитие на възобновяема енергия.

По време на церемонията по подписването на финансовото споразумение заместник-министърът на икономиката Ян Уей-фу заяви, че последното ще насърчи по-тясното регулаторно сътрудничество между двете страни, ще засили ефективността на трансграничния надзор и ще спомогне за повишаване ефективността на финансовите пазари. Той изрази своята оптимистична нагласа по отношение на потенциалното разширяване на обмена на информация и подобряването на финансовата регулаторна среда и на двете държави.

Споразуменията бяха подписани на седмите Тайванско-полски консултации, проведени във Варшава. Под ръководството на Ян и на министъра на икономическото развитие на Полша Тадеуш Кошчински , еднодневната среща включваше дискусии в области, обхващащи селскостопанската търговия, развитието на промишлеността и транспорта.

Консултациите между двете страни стартират за пръв през 2010 г., като по думи на Ян последните са се превърнали в сигурен инструмент за насърчаване на търговията и инвестициите между страните. Според статистиката на Министерството на финансите Полша е именно осмият по големина търговски партньор на Република Китай през 2016 г., като двустранната търговия достига до внушителни 995 милиона щатски долара, регистрирайки ръст с 48 милиона долара на годишна база.Напиши коментар:


Публикувай