1 085 2

Република Китай с нова програма визови облекчения

Тайван и Филипините с безвизов режим

Виолина Цветанова

От началото на следващия месец стартира пробна програма за безвизово влизане в Република Китай за притежателите на филипински паспорт за период до 14 дни.

Разработената в съответствие с Новата политика (New Southbound Policy) на страната, насочена към задълбочаване на връзките на Тайван с десетте държави-членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия и шест страни от Южна Азия, Австралия и Нова Зеландия, програмата за безвизово влизане в Тайван има за цел да увеличи броя на посетителите от Филипините, както и да укрепи сътрудничеството между двете нации. Последната ще продължи до 31 юли 2018 г., а след това ще бъде разгледано евентуалното й продължаване.

Гари Сонг-хуан Лин, представител на Икономическата и културна служба на Тайван във Филипините, заяви, че Югоизточна Азия не е най-близкият съсед на Тайван, но е важен партньор в рамките на Новата политика. От тази гледна точна безвизовият режим се очаква да спомогне за укрепването на икономическите връзки и да увеличи взаимоизгодния обмен в области като култура, образование, инвестиции и технологии.

През последните години Република Китай въведе редица мерки за облекчаване на визовите изисквания за притежателите на паспорти от страните в Югоизточна Азия, а в това число и включването на филипинските граждани, които отговарят на определени условия, в eVisa през октомври 2016 г. „Правителството на Република Китай призовава филипинското правителство да предприеме необходимите мерки, за да предостави безвизов режим за влизане в страната и на притежателите на тайвански паспорти“, заявиха от Министерство на външните работи.

Според статистиката на Националната агенция за имиграцията, филипинските граждани са извършили над 161 000 посещения до Тайван за периода от януари до юли тази година, което е увеличение с 74% в сравнение със същия период през 2016 г.

Понастоящем Република Китай предоставя безвизово влизане за период от 30 или 90 дни на гражданите на 59 държави, докато тайванските граждани се ползват с визови облекчения в над 160 държави.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 20:14  19.10.17
  За тия дето не знаят Република Китай и Китайска Народна Република са две различни държави
 • onq s konq
  Отговор
  2 20:47  19.10.17
  Така е,но по-малката държава е в територията на по-голямата.Като матрьоки.

Напиши коментар:


Публикувай