1 565 12

„Роснефт“ се договори с иракските кюрди

Москва увеличава икономическото си влияние в региона

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Руската петролна компания „Роснефт“ заяви, че е подписала с властите в Иракски Кюрдистан споразумение за експлоатация на нефтопровод в кюрдския автономен район, съобщи ТАСС.

„Участието в инфраструктурния проект ще съдейства за постигане на стратегическите цели на компанията и ще позволи да се повиши ефективността на доставянето на нефт за крайните потребители, включително доставянето на нефт от Кюрдистан за нефтопреработвателните заводи в Германия", обявиха от компанията.

„Ройтерс“ отбелязва, че този ход е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да увеличи политическото и икономическо влияние на Москва в Близкия изток.

Споразумението идва на фона на повишеното напрежение в Иракски Кюрдистан, където беше проведен референдум за независимост. Багдад го обяви за незаконен и предприе военна офанзива срещу кюрдите.

„Роснефт“ ще притежава 60% дял в проекта, докато „КАР Груп“, стопанисваща в момента нефтопровода, ще запази 40%. Според източници, запознати с детайлите по сделката, руската фирма е инвестирала в проекта близо $1.8 милиарда.

Ирак


Още по темата

 • Изненадваща печалба за „Роснефт”

  Изненадваща печалба за „Роснефт”

  Седем пъти по-висока печалба отчете руската компания „Роснефт” за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на ...
  14.05.2018
  2 103
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 07:32  20.10.17
  Траур за сороснята!! И то в петъка такава лоша вест.... Мъкооо
 • Политолога
  Отговор
  2 07:43  20.10.17
  "Безкористните" руски другари от една старана се прегръщат с Ердоган , от друга страна се договарят за петрол с курдите, враговете на Турция. Путин, Путин интересите над дружбата о обещанията Никога не съм вярвал в безкористността на Империята на злото-Русия

  Коментиран от #5, #6, #7

 • Kcaniba
  Отговор
  3 07:50  20.10.17
  Вервайте в бескористната американска мечта!!! Дрогари!!!
 • ПАРАТА АКБАР
  Отговор
  4 08:18  20.10.17
  Който е ял мед пак ще яде КОЙТО МУ Е БИЛ ГОЛ Г.ЗЪ ПАК ЩЕ МУ Е ГОЛ

 • Гост1212
  Отговор
  5 08:33  20.10.17

  До коментар #2 от "Политолога":

  Не бъркай "търпимост" с "прегръдка" ;)
 • Справедлив
  Отговор
  6 08:49  20.10.17

  До коментар #2 от "Политолога":

  Смехоране-Путин много пъти ви го казва..." Ние правим политика на взаимните интереси-като се съблюдават исканията и на двете заинтересовани страни"....е..какво по справедливо от това???..ама соросоидите сте първосигнални--сивото вещество не работи....
 • Хорацио
  Отговор
  7 09:16  20.10.17

  До коментар #2 от "Политолога":

  кюрдите си гарантират по тоя начин спокойствието на автономията, а руснаците продавайки защита си гарантират добиви на нефт, като предполгам освен защита ще плащат и милиони на кюрдите т.е. и дввете страни са доволни. Не така стоят нещата обаче с краварските сделки. Например "сделките" с оръжие за Ю.Корея за милиарди са с основен печеливш концерните в САЩ, "сделките" им за петрол в Ирак са скандални- избили стотици хиляди от местното население, после слагат послушно правителство и изсмукват нефта за жълти стотинки, нещо което се опитват да правят и у нас с находищата за природен газ. По-пагубна външна политика за малките държави от тази на САЩ няма!
 • Реалист
  Отговор
  8 11:03  20.10.17
  Искам да видя физиономията на Ер-домуз като е научил за сделката. Нито ушанките нито сащ имат интерес от големи и силни държави. Затова и всякак саботират Европа, но накрая ще го .... държат с две ръце.
 • стоян георгиев
  Отговор
  9 11:35  20.10.17
  така ще си изгорят тези 2 милиарда руски парици,а с тази сделка путин ще се скара с иракчаните.дипломация по руски ,кво да правиш!

  Коментиран от #10, #11

 • на деса шушито
  Отговор
  10 12:42  20.10.17

  До коментар #9 от "стоян георгиев":

  И от де тез милиарди, като казваш, че Русия е фалирала?
 • реалист
  Отговор
  11 14:55  20.10.17

  До коментар #9 от "стоян георгиев":

  Не виждаш по далеч от носа си. С тези два милиарда Русия ще си осигури повод да защити руските интереси в региона по метода на краварските им опоненти . Явно Путин ще сипва на САЩ от собственото им лекарство.
 • mediator37
  Отговор
  12 08:10  21.10.17
  Де факто- признаване на самостоятелен и независим Иракски Кюрдистан. Ердоганя почва да бере плодовете на руско-турската дружба, свалянето на изтребител и убийство на посланик! Мечешка прегръдка 200 атмосфери. А сега баа-а-авно ти свалям санкциите!

Напиши коментар:


Публикувай