Last news in Fakti

20 Октомври, 2017 08:24 4 548 10

Ще удари ли Чехия шамар на ЕС?

  • чехия-
  • ес-
  • шамар-
  • избори-
  • парламент-
  • андрей бабиш-
  • вот

Парламентарни избори в Чехия

Ще удари ли Чехия шамар на ЕС? - 1
Снимка: БТА/ AP

Днес и утре в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Страната избира следващия си кабинет, а политическите анализатори не изключват възможността Европейският съюз да получи звучен шамар.

Богаташът Андрей Бабиш е сочен за фаворит. Според „Гардиън“ той е вторият най-богат човек в Чехия. Името му беше забъркано в няколко скандала, един от които е за връзки с тайната полиция по време на комунизма.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че на голяма част от гласоподавателите им е дошло до гуша от непопулярния премиер Бохуслав Соботка, и са решени да променят политическото статукво.

Избирането на Андрей Бабиш за министър-председател може е шамар в лицето на ЕС, защото той се е изказвал остро спрямо Брюксел – както за квотата за разпределение на бежанците, така и за датата за приемане на еврото.

Партията му „АНО 2011“ (Действие на недоволните граждани) изненада на последните избори, събирайки изключително висок процент. Антиимигрантската партия „Свобода и пряка демокрация“ е против призивите на НАТО за военни разходи, а освен това иска да се преразгледа членството на страната в ЕС.

Консервативната Гражданска демократическа партия, която преди беше най-голямата политическа сила, още не може да се възстанови от скандалите, довели до края на нейното управление през 2013 година. Чешката социалдемократическа партия, водещата политическа сила в сегашното правителство, загуби подкрепа заради непопулярния си лидер Соботка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анон

    14 2 Отговор
    ема нема смисъл, да дублират нашият "Спасителят в ръжта, 2009" и да го пуснат по ЧНТ. По - бюджетно е и хората ще разберат какво е.
  • 2 Справедлив

    43 7 Отговор
    Реално Е.С. все повече и по бързо отива към дъното...Жалко,защото като проект и замисъл беше перфектен--НО като изпълнение се провали тотално...и то само защото политиците му са послушковци на американците-които наложиха либерален модел--прикривайки се зад основите на демокрацията. Пак казвам че е жалко--но Е.С. вече е загубена кауза и мечта.

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 3 Дедо ви от Младежда

    22 3 Отговор
    А пък ние сме се заголили и се надяваме Европа да ни опази изодзад. Обаче като се дръпне Европа не ми се мисли...
  • 4 Чичо Манчо

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Теорията на комунизма за свобода, равенство, братство, народна власт и във висшата му форма - отпадане на парите, също като замисъл е нещо добро. Обаче на практика винаги се намират личности с власт които да изкривят нещата и системата постепенно да умре. Това се случва в момента и с ЕС.
  • 5 Хохи

    19 3 Отговор
    Някакъв си шамар на ЕС.
    ТА НАЛИ ЦЕЛТА НА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕС Е В ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ(КОЙТО Е НАСТЪПИЛ ВЕЧЕ), ДА СЕ САМОУНИЩОЖИ. Та един шамар....
    ХОРА САБУДЕТЕ СЕ ИДВА МНОГО ЛОШО
  • 6 Хохи

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Да, да ееее ПЕРФЕКТЕН план за ЕС. За по лесно РАЗМИВАНЕ НА ГРАНИЦИ, СУВЕРЕНИТЕТИ НА ДЪРЖАВИ, КУЛТУРИ, ИСТОРИЯ, И ОЩЕ МНОГО ПОДОБНИ.
    ЕС е голямо ЗЛО трябва да го разберете

    САБУДЕТЕ СЕ ХОРА
  • 7 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    чехите ще разочароват сериозно ако го изберат този,заедно с президента земан са напълно неадекватни за европа.лошото е че освен тях подобни има в украина полша ,а сега навярно и в австрия.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тролейче

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Биг Дик":

    А всички гнусни шорошчета, още не са осъзнали, че проституират за кухи доларчета :D

    Русия не можеш я събори с пара - тя самата е цял диамант! ;)
  • 10 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Безспорно за световния елит в сянка е кост в гърлото,ако някой президент мисли за националните интереси на народа си.Задавиха се с Путин.А ето,че той има и последователи.Пропуснали сте Унгария в списъка,а Украйна е вероятно печатна грешка.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания