20 Октомври, 2017 12:20 1 460 1

Токио: Императорът ще абдикира

  • император акихито-
  • принц нарухито-
  • абдикация-
  • япония

Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди японски вестник

Токио: Императорът ще абдикира - 1
Снимки: БТА/АР

Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди в. "Асахи шимбун", като цитира правителствени източници. Това ще е първата абдикация на японски монарх за повече от 200 години, предаде Reuters.

Според вестника, преди да огласи датата официално, премиерът Шиндзо Абе вероятно ще разговаря през ноември с официални служители и членове на императорската фамилия.

Говорител на императорския дворец заяви, че "още нищо не е решено" във връзка с датата за абдикация на монарха.

По-късно правителството в Токио официално опроверга информацията, но съмненията остават.

Акихито шокира страната миналата година, когато изрази желание да се оттегли след близо три десетилетия на трона, посочвайки като мотив напредналата си възраст и здравословните проблеми.

Изненадващото изявление създаде ред затруднения, тъй като в Страната на изгряващото слънце няма законов текст, предвиждащ императорът да слезе от трона - предполага се да остане на него доживот. Подновена беше и дискусията за принципа, според който само мъж може да наследи японския престол.

Токио: Императорът ще абдикира

Закон, позволяващ на император Акихито в срок от три години да абдикира поради напреднала възраст в полза на 57-годишния сега престолонаследник принц Нарухито, беше приет през юни от парламента на Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    То и принца е на кантар вече !!!!
Новини по държави: