21 Октомври, 2017 09:39 7 362 30

В Македония готвят референдум за отмяна на договора за добросъседство с България

  • македония-
  • договор-
  • добросъседство-
  • вмро-дпмне

Искането в парламента ще внесе опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ повторно поиска референдум за договора за добросъседство с България, след като подобна инициатива не успя преди местните избори в Македония, пише Тоска.мк.

"Властта чрез крайно непрозрачен процес сключи договор за приятелство и добросъседство с България, който е небалансиран, носи обвързване само за нашата страна, без да предвижда никакви отстъпки от българска. Поради тези причини парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента искане за организиране на референдум на който гражданите да се произнесат за този договор," казва Димков.

Според него също така и в момента договорът за добросъседство не е валиден, тъй като още не е ратифициран от македонския парламент. "ВМРО-ДПМНЕ уважава България като съсед, близък по много неща с Македония и като страна-членка на НАТО и ЕС, към които и ние се стремим.

В този аспект ние поддържаме да се градят приятелски отношения със съседна България, включвайки и един такъв договор. Но ВМРО-ДПМНЕ има забележки относно някои членове в договора, а най-конкретно за тези части, в които се признава обща история и се предвижда създаването на междудържавна комисия, която да обсъжда промените на учебниците в Македония.

"За ВМРО-ДПМНЕ е неприемливо отказването от македонското малцинство в България, както и очевидната нагласа в София да не признаят македонския език," казва още Димков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    14 43 Отговор
    Гледам на снимката колко добре му стои сакото на макецонеца, а нашия е като някакъв месар или зарзаватчия

    Коментиран от #2, #4, #7, #8, #9, #23

  • 2 В 52

    39 11 Отговор

    До коментар #1 от "Кибик":

    Кво му е на нашия?Голяма гърбина има не като другия др.шльо.

    Коментиран от #16

  • 3 Българин

    58 3 Отговор
    А след референдума,ако сме нация на място,трябва да постъпим като гърците и смотаните макета да гледат НАТО и Евро съюза през крив макарон!А,щях да забравя и отново визичките да им въведем ама този път завинаги.
  • 4 Шпек Салам Народен

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "Кибик":

    Може да е антипат,ама си е наш!
    Ясно?
  • 5 OMG WTF

    59 2 Отговор
    Когато гнусните шиптъри им завземат властта в смешната им "държава", макетата ще има да плачкат за България...
  • 6 НЕразбирач

    48 1 Отговор
    Рипайте ...към "Велика Албания", рипайте - като ви е толкова акъла!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 goni

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кибик":

    На Бат Боби му стоят добре единствено екипите на най-различни Бойни изкуства!:) Можеш да бъдеш сигурен че, ако се проведе световен турнир ММА в който участват само ръководителите на страните Той ще е шампион!!! Колкото до Зоран! Е! Той няма да стигне даже четвърт финалите!:)

    Коментиран от #17

  • 10 goni

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Antimediator":

    Ще клекнат!:) Няма къде да ходят!:) Натиснати са от всякъде! Останах ме им само ние! Чак толкова глупави не са за да направят простотията да се лишат от последният си съюзник!:)
  • 11 чичо

    32 2 Отговор
    Крайно време е да се разберем с илирите от Албания и да си възстановим историческите граници, като изтрием от политическата карта на Европа това коминтерновско образувание, официално наречено Бивша Югославска Република Македония. Не го ли сторим, рано или късно, ще ни спретнат проблем, подобен на тоя с другото коминтерновско образувание УкраИна!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ВМОРО

    16 2 Отговор
    Според мен подобен референдум няма да има. УДБА и агентурата им продължават да провокират и настройват българите от двете страни на границата едни срещу други.
    А ако ли пък се осъществи подобно запитване, ще бъда извънредно любопитен относно резултата му.
  • 14 ВМОРО

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Makedonec":

    Как да си ги вземем? Сърби, власи и турци веднага ще ни скочат в гръб. Това хоро сме го играли вече.
  • 15 ВМОРО

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Makedonec":

    А армията ни е плачевно състояние. Но ти не бери грижа. Където е текло, пак ще тече.
  • 16 Кибик

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "В 52":

    Не съм очаквал по различни коментари, фактът че матр'яла избира този простак за вожд е достатъчно красноречив.

    Коментиран от #19

  • 17 Кибик

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Сори, мисля че ако Суджука се изправи срещу Джуджи ще напълни гащите и ще трябва да ги пере. Не случайно прозвището в пехливанските среди е Прани гащи.

    Коментиран от #29

  • 18 Никол Станкулов

    10 0 Отговор
    Туй ВМРО- ДПМНЕ големи сърбелски маши излязоха !
  • 19 Зенон

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кибик":

    Ние, матряла сме прости, ти си прост - затова се разбираме с теб отлично като прости орица. А тоя на снимката е част от матряла, който ни смята за прости, но не сме прости, по същност, а просто матряла на тоя фолк е изкривен от стотици години. Някои биха казали, че османнското нашествие е създало това овчедушие, но истината е, че е поне 200 години преди него.... Характерното, за тая родна простотия е бай Ганьовската тъпа алчност, която тласка разни индивиди към върха на власт, заради облаги, без да им пука, какво зло ще нанесат на останалите народ и държавица. А такива родни папиросни самовлюбени вундеркинди са стотици хиляди тук. Не считам, че съм прост, задетоси останах в родината, но считам Правосъдието и висшите военни и висшите ченгета от управлението на страната за виновни, защото те с търпението си към престъпленията на хиляди лъжливи и крадливи политици, ни обрекоха на загуби, ад, мизерия, смърт, болести. Ето ти пример: куп профессори знаят какви вируси ще дойдели еди кога си и коментират даже кога. И да няма един да ги подхване и да ги разпита, откъде имат тая информация? И да не намери виновните пускащи тези вируси да ни трепят, за да купуваме и люкарставата на корпорейшън? И ти приказваш, че сме прости? Тоя на снимката нашия, да не би да е расъл в САЩ, Россия, Малдивите.....? Местно отроче на БКП номенклатурата, драпаща за облаги е. Понеже е удобно лакейче на глобалистите и местните олигарси, затова е пак на власт, слуга верен е...

    Коментиран от #20

  • 20 Диляна Попов

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Зенон":

    Разбрахме , че си беден и нещастен, ма дай по- кратко ве !
  • 21 kuroqdeeee

    5 2 Отговор
    Къде е тази държава македония ? И защо ли ги търпим още?!?
  • 22 Иван Господинов

    4 0 Отговор
    Те и тия като нас само с важни въпроси се занимават.
  • 23 antimediator

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кибик":

    ясна е ,че си руски трол и сближаването с Македония не те интересува .
    На теб задачата е да злепоставиш правителството , само , че в случая договора е исторически и се опитва да затвори една дълбока рана, която твоите работодатели създадоха.
  • 24 Барчо

    1 2 Отговор
    Стига сте ни облъчвали с тая Македония бе. Кви са тия неврастеници!? Майната им. Тиа са сищите като рекламата на наденицата. Пълен въздух под налягане. Ма кат се освободи пак си е въздух. Пускайте ги да си плуват по течението и и гледайте сеира. Един "македонски" цар е казал: Кат не щеш мира, на ти секира!!!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Христо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Барчо":

    Македония е българска територия ...... защо ли ти обяснявам!?!

    Коментиран от #27

  • 27 Барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Христо":

    И на какво основание е българска! Щото по същата логика има още 10 пъти по толкова земи, които са били български. И кво предлагаш??? Да ги анексираме ли, или да ги помолим да се присъединят към БГ? Българската държава и предлага сътрудничество и мир, а те не щът. Само плюват и си присвояват история. Ако ти искаш таралеж в гащите, много хора не искат. Бе кво да ти обяснявам!
  • 28 Отоплител

    0 0 Отговор
    Става страшно братя и сестри.Ще става битка и ако ни бият само НАТО може да ни спаси от тях.
  • 29 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кибик":

    Изобщо не подценявам Джуджи! Ама, не са в една категория!:) Колкото до праните гащи! По-добре да са прани, отколкото н.....и!:) Не се стягай!:) Не е само категорията! Има и някой възрастови зависимости!:)
  • 30 Siegfried

    0 0 Отговор
    Като чета горните писания , установявам простата истина , че българският народ е един малък , но много прост народ.
Новини по държави: