Last news in Fakti

22 Октомври, 2017 20:00 1 245 2

Мадрид не прави преврат в Каталуния

  • испания-
  • алфонсо дастис-
  • каталуния

Според Афонсо Дастис испанското правителство се опитва да защити конституцията

Мадрид не прави преврат в Каталуния - 1
Снимка: БТА/AP

„Възможността за отмяна на автономията на Каталуния не е преврат от страна на властите в Мадрид.“ Това заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис, цитиран от Би Би Си.

През тази седмица испанското правителство направи стъпки към задействането на Член 155 от испанската конституция. Той ще доведе до отмяна на автономията на областта.

Председателят на каталунския парламент Кармен Форкадел определи тези действия като „опит за преврат“.

„Ако някой се опитва да направи преврат, това са властите в Каталуния. Това, което правим е да защитим законите в нашата конституция. Останалите страни в ЕС не биха приели подобни решения да бъдат взимани само от определена част на дадена страна“, заяви Дастис.

Каталунците подкрепиха решението за независимост на региона по време на референдум през миналия месец. Испанското правителство не приема резултатите от референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеонов II

    8 1 Отговор
    Истинският преврат е направен у нас от бившите ДС-та които си присвоиха държавните активи и сега са хотелиери в С.Бряг, Банско и други кътни места, затова пенсиите са ниски - щото държавата няма активи

    Коментиран от #2

  • 2 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеонов II":

    Па той и царския син дойде само да вземе наследството. Само че те са били дадени на на царя щото е назначен и си няма нищичко. Ми ти Симо като не си дошъл като цар, а обикновен гражданин, що вземаш държавните земи?
Новини по държави: