Last news in Fakti

23 Октомври, 2017 12:39 1 354 1

Каталуния заплаши с неподчинение

  • каталуния-
  • неподчинение-
  • испания-
  • заплаха-
  • референдум-
  • карлес пучдемон

Кризата се задълбочава

Каталуния заплаши с неподчинение - 1
Снимка: БТА/ AP

Каталунските власти заплашиха Мадрид с неподчинение, съобщи Би Би Си. Кризата се задълбочава, защото испанското правителство не иска да допусне независимост, а сепаратистите не желаят да следват заповеди.

След проведения референдум каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви независимост, но суспендира мярката, за да преговаря с централните власти. Те обаче обявиха, че няма да допуснат независимост.

Испанският премиер Мариано Рахой даде зелена светлина за активиране на член 155 от испанската конституция, според който Мадрид може да отнеме автономията на Каталуния и да наложи власт.

Раул Ромева, говорител на каталунското ведомство по външните въпроси, заяви, че централното правителство действа против волята на каталунския народ. До петък испанският Сенат се очаква да задейства член 155.

След референдума за независимост в началото на този месец Карлес Пучдемон заяви, че 90% от гласувалите са поискали отделяне от Испания. В член 155 е упоменато, че Испания ще вземе контрол и над каталунските полицейски структури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    2 2 Отговор
    И испанците едни палячовци ,нали още в събота щяха да отнемат автономията ,а сега те първа щяли да се задействат в петък , после ще кажат в шЕстак щото май ич не им държи .
Новини по държави: