1 567 1

24 октомври 1990 г. - Осветляват Операция Гладио

Венцислав Михайлов

На 24 октомври 1990 г. италианският министър-председател Джулио Андреоти разкрива пред италианския парламент съществуването на Операция Гладио. Това е италианската „стей бихайнд“ тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години.

Операция Гладио (Operation Gladio – Операция „Гладиус“) е кодовото име на италианската „стей бихайнд“ („действаща зад линиите“) тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 60-те години на миналия ХХ в до ранните 80-те години на миналия ХХ в.. Подозирана за отговорна или замесена в провеждане на политически терор, атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н.

Основата на организацията е поставено в началото на Студената война със създаването на мрежа от т.н. „действащи зад линиите“ (на английски: stay behind) нелегални формации паралелни на официалните, предназначени да извършват диверсии и да действат със сила срещу вътрешните заплахи за интересите на Евро-Атлантизма и номинално срещу възможна окупация от Варшавския Договор на Западна Европа. Съществyването на „Гладио“, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.

Днес не е безспорно доказано дали дейността на секретната мрежа организации "Гладио" с края на Студената война е наистина преустановена, нито каква е съдбата на нейните тайни складове с оръжие и на оперативните ѝ агенти.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хасан
    Отговор
    1 08:01  24.10.17
    Ами ФЕТО в Турция е именно такава организацив..под маската на смирен религиозен лидер гюленистите извършваха атентати и покушения...Например Ердоган почна да се сдобрява с Армения,поднася извинения за събитията през 1915 и изведнъж се извършва покушение срещу арменски журналист и активист ...почват преговори с ПКК и без причина двама полицая са убити в квартирата си без причина....целта е дестабилизация ,хаос и анархия

Напиши коментар:


Публикувай