798 0

Тайван по пътя на устойчивото развитие

Проведе се Международният симпозиум по устойчивост в Република Китай

Виолина Цветанова

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че Тайван е напълно ангажиран с приноса си към регионалното и световното устойчиво развитие чрез бъдещо разработване на политики и проекти.

„Тайван, като отговорна и заинтересована страна, трябва да насърчи устойчивото развитие и свързаните с това усилия на правителството вече носят дивиденти“, заяви Цай.

Тя направи своето изявление по време на откриването на Международния симпозиум по устойчивост, организиран от Академия Синика.

Според Цай енергийната реформа е основен политически приоритет. „Правителството постигна значителен напредък в своя план, според който за 8 години възобновяемите енергийни източници трябва да достигнат до 20% от цялото енергийно портфолио на страната. За тази цел местният енергиен сектор получи огромна инвестиционна и технологична подкрепа от страната и чужбина, което на свой ред доведе до създаването на хиляди работни места“, допълни тя.

Сред потенциалните инициативи, целящи напредък в тази посока, е и Програмата за развитие на инфраструктурата. Очаква се тя да подпомогне развитието в осем основни области, включително обществения транспорт, зелената енергия и водната среда. „Освен да увеличи брутния вътрешен продукт на страната с 16.53 млрд. щатски долара, горепосочената инициатива ще направи местните градове по-чисти, по-„интелигентни“ и екологични“, каза Цай.

Еднодневният симпозиум в столицата Тайпе привлече повече от 500 експерти и учени от 10 страни и територии, като се фокусира върху проучването на нови концепции и технологии за справяне с основните глобални предизвикателства като замърсяването на въздуха, трансформацията на енергията и здравето.Още по темата

 • Тайван лази по нервите на Китай

  Тайван лази по нервите на Китай

  Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на път към намиращите се в Тихия океан дипломатически съюзници на Тайпе, предаде ...
  29.10.2017
  1 484
  0

Напиши коментар:


Публикувай