1 912 7

Рахой: Първо уволнявам Пучдемон

Ако член 155 за пряко управление на Каталуния бъде задействан, ще бъде уволнен нейният лидер

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Reuters.

Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни лидера Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия.

Регионалният парламент в Барселона също ще заседава по-късно и е възможно официално да обяви независимост на областта.

Испания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичо ви
  Отговор
  1 12:44  27.10.17
  """Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.""" --- Кое?! Това, че бият хората и че им отнемат правото на самоуправление

  Коментиран от #2, #6

 • Чурулик чурулик
  Отговор
  2 13:24  27.10.17

  До коментар #1 от "чичо ви":

  Че колонията не иска да плаща повече на конкистадорите си
 • ха ха ха
  Отговор
  3 13:30  27.10.17
  Ако не ги бяхте били, сега вече всичко щеше да е забравено, но вие забравихте в кой век живеете и затова може да се сърдите единствено на вазе си ;)
 • Свободен
  Отговор
  4 15:12  27.10.17
  Значи може да плащат помощи на милиони мигранти от Африка които трепят и изнасилват, а не могат да плащат данъци на собствената си държава? Малко им е бил боя на каталунците. Трябвало е повече да ги млатят. Този Пучдемон скоро ще се бори за независимост от затвора в който ще изгние до живот.
 • Дедо Гошо
  Отговор
  5 15:14  27.10.17
  Не бъркайте демокрацията със свободия.Законите и конституцията требе да се спазват.Нали сте демократи.

  Коментиран от #7

 • Бит пучдемонист от 10ия ден
  Отговор
  6 15:26  27.10.17

  До коментар #1 от "чичо ви":

  "Участвали" в "референдума" - според Пучсемон - 2млн и 300 хиляди! Имаши право на глас - според Пучдемон - 5.300 милиона! "Бити", според местните СМИ-та: Първи ден след "референдума" - 480 човека! Втори ден след "референдума" - 630 човека Трети ден след "референдума" - 1200 човека Една седмица след "референдума" и до днес 2800 човека! Съотношение "БИТИ" към участвали "референдума" - 0.1 % ЕДИН НА ХИЛЯДА! Най-важното - ПОСТРАДАЛИ ОТ ГУМЕНИ КУРШУМИ - по време на "референдума" (Внимание - тези данни се установяват в МЕДИЦИНСКИ УЧРЕЖДЕНИЯ и служат за СЪДЕБЕН ИСК, т.е. имат ДАТА И ЧАС на издаване - не могат да бъдат фалшифицирани!!!) ЦИФРОМ И СЛОВОМ - 8 (ОСЕМ !!!) човека! Льольо, Голям бой ще да е било след като 4 хиляди полицаи набиха 2 милиона "гласуващи" и от тях пострадаха едва 2 хиляди човека! Айде у леву при КОНЯРКАТА!
 • Борис
  Отговор
  7 17:51  27.10.17

  До коментар #5 от "Дедо Гошо":

  А тая конституция от народа ли се пише?А и конституцията всеки управляващ си я чете както на него му изнася.

Напиши коментар:


Публикувай